Hur Sagan om Ringen höll på att sluta

Hur Sagan om Ringen höll på att sluta

Filmtopp
Uppdaterad 11 september 2022 kl. 08:09 | Publicerad 30 mars 2020 kl. 13:03

Kunde låtit Frodo agera mörkare i Mordor.

Tidernas mest älskade filmtrilogi, Sagan om Ringen, hade kunnat få sig ett annorlunda slut, avslöjar Peter Jackson i sin bok "A Film-maker's Journey".

De flesta av oss har vid det här laget sett Sagan om Ringen-trilogin, så spoilervarning känns något överflödig.

I sin bok Peter Jackson: A Film-maker's Journey avslöjar den trefaldigt Oscarsbelönade regissören något som väckt stor uppmärksamhet bland filmseriens fans. Han ger oss nämligen en insikt i skapandet av den nagelbitande scenen i Mordor i Konungens återkomst där Frodo och Gollum har en sista uppgörelse om deras och Ringens öde. 

Jackson avslöjar att Frodo, när de först spelade in scenen, knuffar ner sin rangliga motståndare i elden, snarare än att Gollum själv trillar i under deras brottningskamp om Ringen. Så som vi ser det hända i den slutgiltiga versionen.

– Det första vi spelade in var rakt av ett mord från Frodos sida. Det vore väldigt anti-Tolkien att låta Frodo döda Gollum. Det skulle gå emot allt hans hjältar står för, skriver Jackson i sin bok. 

I en intervju med Seattle Pacific University berättar Jackson varför de inte lät Frodo se på helt och hållet när Ringen av misstag förgörs. 

– VI kände att publiken skulle bli missnöjda ifall inte Frodo hade agerat aktivt i ögonblicket. Att han inte skulle ha lyckats med sitt ursprungliga uppdrag att förgöra ringen. En olycka hade inte varit lika tillfredsställande.

Sagan om Ringen-trilogin är den med högst betyg på IMDb och samtliga finner sig högt placerade på sajtens ranking över de 250 bästa filmerna någonsin, inte minst Konungens återkomst som är placerad på plats #5. 

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL