Peter Jackson – från splash till cash

Peter Jackson – från splash till cash

Eric Diedrichs
Uppdaterad 09 januari 2024 kl. 14:01 | Publicerad 20 februari 2014 kl. 16:02
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Eller från "Braindead" till "The Hobbit"

Det Peter Jackson brukade göra och det Peter Jackson gör nu, det skiljer sig ganska ordentligt. Finns det någon chans att Jackson någon gång hittar tillbaka till sina rötter, eller är han förlorad till kassakossornas värld?

Igår såg jag om tidernas skönaste, blodigaste och roligaste splatterfilm, Peter Jacksons "Braindead" från 1992. Filmen börjar med att en upptäcktsresande åker till ödsliga Skull Island för att fånga och sälja den extremt ovanliga "råttapan" till ett nyzeeländskt zoo.
 
När upptäcktsresande väl hittar råttapan blir han biten. Hans inhemska guide skriker "Sengaia" och därefter hämtar guiden en machete och hugger av alla delar på den upptäcktsresandes kropp som blivit "infekterat" av råttapan. Guiden säljer själv råttapan till zooet. Med andra ord, filmen levererar avhuggna lemmar direkt från första scen. 

Resten av filmen bygger på en förbjuden kärlekshistoria mellan den klumpige och blyge morsvalpen Lionel (Timothy Balme) och det spanska butiksföreträdet Paquita (Diana Peñalver). När Lionels kontrollerande och överbeskyddande mor Vera (spelad av Elizabeth Moody som gör en liten cameo som Säckstabagger i Sagan om ringen-trilogin) får reda på att han dejtar Paquita gör hon allt för att stoppa deras romans. När hon förföljer dem på zoo blir hon av misstag biten av råttapan.

Det ena leder till det andra och snart har en stor zoombieepidemi brutit ut i den lilla mysiga nyzeeländska småstaden.

Det som gör Braindead unik i mina ögen är den morbida, svarta och barnsliga humorn i kombination med filmens stora hjärtat. Braindead är en brutal slakt som både lockar får mig att skratta hejdlöst och att genuint bry mig om Lionels och Paquitas kärlekshistoria.

Detta är oändligt mycket roligare, smartare och mer välskrivet än något Peter Jackson har gjort efter Sagan om Ringen-trilogon. Istället för att blåsa 600 miljoner dollar på de inspirationslösa Hobbitfilmerna skulle man kunna göra 200 stycken Braindead, galet eller hur?

Peter Jackson, hitta tillbaka. Sluta upp med att CGI-wanka och att göra överproducerat tjafs. Bli inte en ny George Lucas. Om du måste, så mjölka pengakossan lite varsammare nästa gång. Du behöver inte suga ur mjölken från dess spenar. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL