Hur Henry "Fonzie" Winkler räddade Sylvester Stallones Rocky-franchise

Hur Henry "Fonzie" Winkler räddade Sylvester Stallones Rocky-franchise

Filmtopp
01 mars 2023 kl. 21:03

Henry Winkler såg till att Stallone behöll kontrollen över filmen

Sylvester Stallones Rocky-franchise är en av filmhistoriens mest framgångsrika filmserier – men det var nära att den aldrig såg dagens ljus. Åtminstone inte under Stallones ledning. Oväntat nog var det till stora delar tack vare skådespelaren Henry Winkler som den första filmen blev till med Stallone som manusförfattare.

Hur Henry "Fonzie" Winkler räddade Sylvester Stallones Rocky-franchise
Stallone fick behålla manuset till "Rocky". Foto: United Artists.

Mer än 45 år har passerat sedan den första Rocky-filmen slog ner som en blixt från klar himmel och tog Hollywood med storm. I dag hade Creed III svensk biopremiär och med det lever Sylvester Stallones filmfranchise vidare än i dag.

Det var Rocky (1976) som satte "Slys" namn på kartan och som med tiden skulle etablera honom som en av filmvärldens främsta tungviktare. Ödet för Sylvester Stallone kunde dock sett väldigt annorlunda ut, om det inte vore för lite hjälp från oväntat håll.

Utan Henry Winkler, skådespelaren som slog igenom med dunder och brak som Arthur "Fonzie" Fonzarelli i Happy Days (Gänget och jag) på 70-talet, är det inte säkert att Stallone hade fått behålla sin kreativa kontroll över Rocky.

Henry Winkler och Sylvester Stallone i "Adjö till gänget" (1974)
Sylvester Stallone och Henry Winkler (mitten) i "Adjö till gänget" (1974). Foto: Columbia Pictures.

Henry Winkler hjälpte Stallone att få tillbaka Rocky-manuset

De senaste åren har Henry Winkler vid flertalet tillfällen berättat anekdoten om hur han kan ha räddat hela Rocky-franchisen från att inte ens bli till. För bl.a. Jimmy Fallon i The Tonight Show och för Howard Mandel i podcasten Howie Mandel Does Stuff har Winkler avslöjat hur han i början av Slys karriär såg till att Rocky-manuset inte gick förlorat för honom.

Winkler förklarar att han kände Stallone innan han hade slagit igenom och att han blev ombedd av sin vän att placera manuset till Rocky i händerna på någon på ABC, där Winkler var en stjärna i och med sin roll som "The Fonz" i Happy Days.

ABC gillade manuset och köpte manuset till Rocky, men de ville ersätta Sylvester Stallone som manusförfattare.

– "Henry, låt dem inte göra så här mot mig", ska Stallone ha sagt till Winkler när han meddelade vad som hade hänt.

Trots att manuset redan var sålt bestämde sig Winkler för att försöka få tillbaka det.

– Jag gick tillbaka till ABC, jag sa: "Jag vet att det här är konstigt. Här är pengarna. Jag behöver få tillbaka manuset", förklarar Winkler för Jimmy Fallon.

I Howie Mandel Does Stuff säger Winkler att ABC ska ha upprepat att det inte går till så, men att han insisterade, använda sin stjärnstatus och till sist lyckades få tillbaka manuset åt Sylvester Stallone.

– Ungefär ett och ett halvt år senare har Rocky premiär, säger Winkler.

Henry Winkler i Barry
Henry Winkler i "Barry". Foto: HBO.

Utan Henry Winkler hade ABC sannolikt anställt en annan manusförfattare för att skriva om Rocky och filmserien hade aldrig tagit form på det sätt som den i slutändan gjorde. Winkler beskriver Stallone som en bekant numera och säger att det inte träffats på 30 år, men att det finns positiva känslor mellan dem.

I dag är Stallone ett många gånger större namn än Winkler, men även Winkler har haft sin beskärda del av framgångar sedan det avgörande ögonblicket som räddade Rocky. På senare år har han exempelvis varit aktuell på HBO:s succéserie Barry.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL