Hon spelade Ronja Rövardotter: Kunde inte åka kollektivtrafik

Hon spelade Ronja Rövardotter: "Kunde inte åka kollektivtrafik"

Filmtopp
Uppdaterad kl. 14:12 | Publicerad 13 december 2022 kl. 11:12

Hanna Zetterberg om livet efter den ikoniska rollen

I nya programmet "Mauri - Vad hände sen?" berättar Hanna Zetterberg som spelade Ronja Rövardotter i filmen om hur kändisskapet påverkade henne i tidig ålder. En aspekt hon lyfte fram var svårigheterna med att åka kollektivtrafik.

Den 19 december är det premiär för TV4:s nya program Mauri - Vad hände sen? där profilen Mauri Hermundsson besöker personer som skrivit in sig i den svenska historien, men som vi därefter inte sett röken av. I Premiären möter vi bland annat Hanna Zetterberg som spelade Ronja Rövardotter i Tage Danielssons filmklassiker från 1984. Då får vi veta hur hon lever i dag och vad hon sysslar med. Hon berättar också om hur hon ville dra sig undan på grund av de utmaningar som följde med kändisskapet.

Hon spelade Ronja Rövardotter: "Kunde inte åka kollektivtrafik"
Hanna Zetterberg och Mauri Hermundsson i "Mauri - Vad hände sen?". Foto: TV4.

När Mauri Hermundsson möter upp Hanna Zetterberg i Stockholm framkommer det att hon i dag jobbar på regeringskansliet. Men de dyker inte ner allt för mycket i hennes nuvarande arbete innan de börjar blicka bakåt på tiden när Hanna hade slagit igenom med rollen som Ronja Rövardotter.

– Fram tills för bara några år sedan så blev jag igenkänd varje dag. Men sen blev jag gråhårig. Så skönt, nu är jag för gammal (för att bli igenkänd). En befrielse faktiskt på många sätt, säger Hanna i programmet.

Vidare berättar hon om hur hon berövades på ett normalt tonårsliv: 

– Rent praktiskt kunde jag inte åka kollektivtrafik i Stockholm. Alla kände igen mig. Jag lärde mig att byta tunnelbanevagn mellan varje hållplats, det var precis den tiden det tog för att någon att hinna se mig och tänka "där är hon". Som tolv-trettonåring tyckte jag inte att det var så kul. 

I premiären av TV4:s nya program Mauri - Vad hände sen? får tittarna veta mer om Hanna Zetterbergs liv i dag. De får även träffa ett särskilt norrländskt par som stått bakom en viral Youtube-video involverande en björn. 

Nya avsnitt släpps måndag till torsdag under jul och mellandagarna på TV4 Play.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL