Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Alla nya Astrid Lindgren-produktioner

Alla nya Astrid Lindgren-produktioner

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 december 2022

Här är statusen på de mest omtalade nytagningarna

Vilka nya Astrid Lingren-produktioner är på gång? Här sammanställer vi de kommande projekt som vi känner till samt de som beryktas vara på väg.

Alla nya Astrid Lindgren-produktioner
Foto: Viaplay.

Ronja Rövardotter – den första av nya Astrid Lindgren-produktioner i serieformat

Nästa år får vi se Viaplays storsatsning – serien Ronja Rövardotter. Sammanlagt har Astrid Lindgrens klassiska äventyr om den starka och självständiga flickan Ronja Rövardotter sålt över elva miljoner exemplar. Därefter följde en framgångsrik filmatisering. Under 2023 är det premiär för serien, som i sitt större format ska ge tittarna en djupare inblick i Ronjas värld. Berättelsen är densamma men broderas ut och anpassas efter dagens publik med storslagna specialeffekter, vackra miljöskildringar och mer utvecklade karaktärer och arenor. 

Den påkostade inspelningen har bland annat ägt rum i Kungälv och Litauen. Ombord på rollistan finns även en gedigen cast med namn som Sverrir Gudnason och Christopher Wagelin.

Mer läsning:

Än så länge finns inget bekräftat premiärdatum ute för nya Ronja Rövardotter, men vi låter dig veta så snart det blir känt.  

Missa inte Filmtopps rundtur bakom kulisserna på "Ronja Rövardotter" utanför den litauiske staden Kaunas där stora delar av inspelningen genomförs.

Nya Vi på Saltkråkan 2024
Bland nya Astrid Lindgren-produktioner finns "Vi på Saltkråkan". Foto: SVT.

Vi på Saltkråkan

I april förra året meddelade SVT att de tänker göra en ny serie på Vi på Saltkråkan från 1965, men som utspelar sig på Stockholms skärgård i nutid. Nu har filmteamet börjat leta efter skådespelare och inspelningsplatser med förhoppningen om att kunna dra igång inspelningen under 2023. 

Även här inväntar vi klarhet kring när nya Vi på Saltkråkan har sin premiär, men vi ser oavsett ut att behöva vänta ett bra tag till. Preliminärt kommer den nämligen att släppas först någon gång under 2024. 

Alla nya Astrid Lindgren-produktioner
Pressbild. Foto: Universal.

Pippi på Cirkus

I somras släpptes det konceptuella musikalbumet Pippi på Cirkus av ingen mindre än Björn Ulvaeus och hans orkester. På plattan medverkar även stora artister som Benjamin IngrossoHelen Sjöholm och Björn Dixgård. I somras ackompanjerade musiken den nya föreställningen – som även den heter Pippi på Cirkus – och mottagandet av landets kritiker var överväldigande. Sommaren 2023 kommer scenmusikalen om Pippi Långstrump tillbaka till lokalen Cirkus i Stockholm. Den kommer finnas att uppleva mellan den 15 juni och 20 augusti.

Nya Bröderna Lejonhjärta
Foto: SF Studios.

Bröderna Lejonhjärta

Av nya Astrid Lindgren-produktioner hittar vi även Bröderna Lejonhjärta som länge varit på väg. Det var innan sagt att Tomas Alfredsson, som gjort Låt den rätte komma in och Tinker, Tailor, Soldier, Spy skulle regissera men i dagsläget är statusen på projektet oklart. Detta trots att Cilla Nergårdh, VD på Astrid Lindgren AB, beskrivit det som ett jätteviktigt projekt för familjen Lindgren. 

I en intervju med tidningen TT hösten 2021 berättade Cilla Nergårdh vidare att projektet absolut inte är begravet, men att det gått så pass lång tid att de är "inne i en nystartssituation" som hon inte hade något mer att säga om. På frågan om Tomas Alfredsson fortfarande är aktuell för att regissera svarade hon: 

– Det vet vi inte än. Det är nog bäst att inte säga mer.

Det återstår att se ifall släppet av Viaplays nya serie Ronja Rövardotter kan få fart på en ny Bröderna Lejonhjärta-film.

Filmtopp håller fortsatt koll på nya Astrid Lindgren-produktioner och förser dig som läser med senaste nytt.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL