Hollywoodikonen död 89 år gammal – låg bakom Chinatown och Mission: Impossible

Hollywoodikonen död 89 år gammal – låg bakom Chinatown och Mission: Impossible

Emil Oscar Rasmussen
03 juli 2024 kl. 08:55

Oscarsvinnaren Robert Towne har lämnat oss

Den legendariske manusförfattaren Robert Towne har avlidit, 89 år gammal. Under sin långa och imponerande karriär skrev han filmer som "Chinatown" (1974), "Mission: Impossible" (1996) m.fl.

Manusförfattaren Robert Towne död – blev 89 år gammal

Den Oscarsvinnande manusförfattaren Robert Towne har dött, 89 år gammal. På sin meritlista har Towne bl.a. klassikern Chinatown (1974), vars manus än i dag lyfts fram som ett av det bästa någonsin. Towne tilldelades en Oscar för filmen men nominerades också åren före och efter vinsten för sina manus till The Last Detail (1973) och Shampoo (1975).

Towne jobbade även på manusen, men var inte huvudförfattare, för klassiker som Bonnie och Clyde (1967) och Gudfadern (1972). Även under karriärens senare skeden lyckades Towne göra avtryck med manus till filmer som Mission: Impossible (1996) och Without Limits (1998).

Hollywoodikonen död 89 år gammal – låg bakom Chinatown och Mission: Impossible
Jack Nicholson och  Faye Dunway i "Chinatown" (1974). Foto: Cinema International.

Robert Towne var aldrig det stora namnet på affischerna, men han var under många år det mest prestigefyllda namnet inom sin yrkesgrupp och med sitt betydelsefulla arbete kommer han att bli ihågkommen som en gigant i branschen.

Amerikanska AP rapporterar med uppgifter från manusförfattarens publicist att Robert Towne avled den 1 juli i sitt hem i Los Angeles, omgiven av sin familj. Någon bakomliggande orsak till hans bortgång har inte rapporterats.

Vila i frid, Robert Towne.

MER LÄSNING: Döda kändisar 2024

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL