Jack Nicholson fyller 87 år – Filmtopp listar hans bästa filmer

Jack Nicholson fyller 87 år – Filmtopp listar hans bästa filmer

Olivia Samuelsson
22 april 2024 kl. 17:04

Grattis på födelsedagen, Jack Nicholson

I dag fyller filmlegenden Jack Nicholson 87 år och Filmtopp firar detta genom att lista hans bästa filmer!

Jack Nicholson gjorde sin filmdebut 1958 med filmen The Cry Baby Killer, men det kom att dröja ytterligare innan han slog igenom på riktigt. Under sin långa karriär har han hunnit göra en stor mängd filmer och vunnit många priser. Han har bland annat vunnit tre Oscars och fått hela 12 Oscarsnomineringar genom åren. 

Vi på Filmtopp firar nu hans födelsedag genom att lista hans bästa filmer! 

Jack Nicholsons 6 bästa filmer 

Five Easy Pieces
Foto: Columbia Film.

Five Easy Pieces (1970) 

Regi: Bob Rafelson 
Med: Jack Nicholson, Karen Black, Billy Green Bush m.fl. 

Filmen följer den unga pianisten Robert Dupea (Jack Nicholson) som har lämnat sitt liv i överklassen för att jobba på ett oljefält och spenderar sin fritid med att spela poker och dricka öl. Men när han återvänder hem till sin fars dödsbädd träffar han en kvinna som gör att han måste välja mellan sina två världar och livsstilar. Rollen som Robert Dupea gav Nicholson en Oscarsnominering. 

Se var du kan streama "Five Easy Pieces" här

Chinatown
Foto: Cinema International.

Chinatown (1974) 

Regi: Roman Polanski 
Med: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Diane Ladd m.fl. 

Filmen utspelar sig i 1930-talets Los Angeles och följer privatdetektiven Jake Gittes (Jack Nicholson). Han får i uppdrag av en kvinna att skugga hennes man, som hon misstänker har en affär, och Gittes dras då in i ett nät av mord, bedrägerier och korruption. Nicholsons prestation som privatdetektiven gav honom en Oscarsnominering.

Se var du kan streama "Chinatown" här

Gökboet
Foto: Sandrew Film.

Gökboet (1975) 

Regi: Milos Forman 
Med: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito m.fl. 

Gökboet är baserad på Ken Keyes roman med samma namn och kretsar kring småtjuven McMurphy (Jack Nicholson) som låtsas vara mentalt instabil och tas in på ett mentalsjukhus. Där hamnar slår han följe med de andra patienterna och hamnar i en katt och råtta-lek med sköterskan Ratched (Louise Fletcher). Nicholsons prestation som McMurphy resulterade i en Oscar för bästa manliga huvudroll. 

Se var du kan streama "Gökboet" här

The Shining
Foto: Warner-Columbia Film.

The Shining (1980)

Regi: Stanley Kubrick 
Med: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd m.fl. 

I den här kultklassikern får vi följa författaren Jack Torrance (Jack Nicholson) som tackar ja till att jobba som vaktmästare på det avlägsna hotellet Overlook. Hans jobb blir att ta hand om det nedstängda hotellet under vintersäsongen och Jack tar därför med sig både sin fru (Shelley Duvall) och son (Danny Lloyd) för att bo där under jobbperioden. Men snart blir det tydligt att allt inte står rätt till och att det visar sig att hotellet döljer en ond, mörk hemlighet. Filmen är baserad på Stephen Kings bok, med samma namn och Nicholsons insats som Jack Torrance är en av hans mest kända roller. 

Se var du kan streama "The Shining" här

Livet från den ljusa sidan
Foto: Columbia TriStar.

Livet från den ljusa sidan (1997) 

Regi: James L. Brooks
Med: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Skeet Ulrich m.fl. 

En författare med svår bacillskräck, en ensamstående mamma och en homosexuell konstnär som aldrig någonsin blir nöjd med sina verk. En slump för de tre väldigt olika New York-borna samman och tillsammans bildar de en osannolik trio. I den här romantiska komedin spelar Jack Nicholson författaren Melvin Udall, något gav honom ytterligare en Oscar. 

Se var du kan streama "Livet från den ljusa sidan" här

Ömhetsbevis
Foto: UIP.

Ömhetsbevis (1983) 

Regi: James L. Brooks 
Med: Jack Nicholson, Shirley MacLaine, Debra Winger, Denny DeVito m.fl. 

I filmen får vi följa den bestämda Aurora Greenway (Shirley MacLaine) och hennes dotter Emma (Debra Winger) och filmen är baserad på Larry McMurtrys bok med samma namn. I Ömhetsbevis spelar Jack Nicholson rollen som Auroras granne, en alkoholiserad, före detta astronaut och hans rollprestation gav honom hans tredje Oscar. 

Se var du kan streama "Ömhetsbevis" här

Filmtopp håller dig uppdaterad med senaste nytt

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL