Hollywood ger ersättning vid abort

Hollywood ger ersättning vid abort

27 juni 2022 kl. 18:06

Anställda får hjälp att göra abort i annan stat

Filmbranschen har hamnat på sned med konservativa stater som Georgia och Florida efter "Don't say gay"-lagen och de nya abortlagarna. Nu meddelar flera stora filmstudios att de kommer att hjälpa sina anställda i stater där aborträttigheten rivits upp.

De flesta av oss förknippar filmvärlden med Hollywood, som ligger i Kalifornien. Men även om aborträttigheten inte är komprimerad där, har de stora filmbolagen också en hel del arbetskraft och filminspelningar i andra stater. Exempelvis i Oklahoma  där det är billigare att genomföra en produktion på grund av skattelättnader.

Efter att USA:s högsta domstol röstade för att riva upp den nuvarande abortlagen, går det inte längre att göra abort i alla delstater. Som svar på detta ger de stora filmbolagen reseersättning till de anställda som behöver resa till en annan delstat för att kunna genomföra en abort.

Vid tidigare tillfällen har flera stora filmbolag tydligt protesterat mot staternas konservativa lagförslag och förändringar. Vid ett par tillfällen med att hota med att flytta all sin verksamhet till annan ort, men något sådant har ännu inte hänt när det kommer till abortfrågan.

Några av de bolag som ska ge sina anställda reseersättning är Netflix, Disney, Sony och Paramount.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL