NAMNLISTA: 60 000+ kräver handikappad Disneyprinsessa

NAMNLISTA: 60 000+ kräver handikappad Disneyprinsessa

Filmtopp
26 juni 2022 kl. 10:06
ANNONS
ANNONS

Namnlistan växer sig större för var dag som går

Kan nästa Disneyprinsessa bli handikappad? I skrivande stund har över 60 000 signerat en namninsamling för just detta.

De senaste åren har Disney fått allt mer kritik för bristande representation, inte minst bland sina så kallade Disneyprinsessor. På Change.org pågår sedan en tid tillbaka en namninsamling startad av Hannah Diviney, som har Cerebral Pares (CP), där de som skriver upp sig kräver en handikappad Disneyprinsessa.

Nu har över 60 000+ underskrifter samlats in världen över och om listan kommer upp till 75 000 blir den en av hemsidans mest signerade. Samtidigt ligger den långt under namnlistan för att få Amber Heard bortklippt ur Aquaman 2. Den har istället signerats av flera miljoner.

Se Hannah Divineys vädjan till Disney

I Hannah Diviney öppna brev till Disney säger hon bland annat att hon aldrig har "sett sig själv" i bolagets existerande prinsessor och att en handikappad prinsessa skulle ge "miljontals barn runt om i världen" en "ovärderlig chans att se sig själva ha äventyr, rika liv och vara hjälten i sina egna berättelser."

Här är Hannah Divineys brev i sin helhet

Kära Disney,

Mitt namn är Hannah Diviney och jag är en 21-årig handikappförespråkare. Jag har cerebral pares, en fysisk funktionsnedsättning som påverkar min fin- och grovmotorik. Det betyder att jag använder rullstol för att navigera genom världen.

Jag skriver detta meddelande till er som en ung kvinna som alltid har älskat Disneyfilmer men aldrig sett sig själv i dem.

Att skapa en handikappad prinsessa (vi vet hur inflytelserika dessa karaktärer är) skulle ge miljontals barn runt om i världen en ovärderlig chans att se sig själva ha äventyr, rika liv och vara hjälten i sina egna berättelser. Ni skulle arbeta för att skingra den smärtsamma idén att många barn undermedvetet absorberar livet med ett funktionshinder måste innebära ett liv utan glädje, äventyr, vänskap eller kärlek.

Utöver det skulle ni också ge en kraftfull referenspunkt för icke-handikappade barn att förstå oss och våra liv. Ni skulle aktivt skapa en kultur av tolerans, acceptans, empati och förståelse för att ersätta rädsla, förvirring och frön till trångsynthet som ofta omedvetet sås när vi konfronteras med något annat som är svårt att förstå.

I decennier nu har ni som företag stått i framkant hos barns liv genom att tillhandahålla högkvalitativ känslomässigt intelligent underhållning full av värdefulla lärdomar och viktiga verktyg för att hjälpa oss alla att förstå världen.

Som det första företaget att förhoppningsvis ta detta djärva steg, skulle Disney vara en visionär ledare i vad jag hoppas kommer att bli en kraftfull trend med bättre representation som sträcker sig över hela spektrumet.

Walt Disney föreställde sig sitt imperium som en plats för barn att drömma och hoppas. Nuförtiden vet vi mer än någonsin att hopp är det mest kraftfulla vi har. Barn med funktionshinder har inte den där platsen för fantastiska förhoppningar och drömmar. Vi har aldrig sett våra livs möjligheter representerade för oss och världen.

Ni har chansen att ge oss den magin
Hannah

Om Disney lyssnar på Hannahs och över 60 000 andras vädjan återstår att se.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL