Helgens biotips – skräck, familjefilm och matinéäventyr

Helgens biotips – älskad skräck, familjefilm och mästerligt drama

Filmtopp
06 oktober 2023 kl. 16:10

Biotipsen som säkrar helgen

Funderar du på att ta dig ett välbehövligt biobesök i helgen? Filmtopp ger dig tipsen som ser till att du kommer ut från salongen med en känsla av tillfredsställelse.

Helgens biotips – älskad skräck, familjefilm och mästerligt drama
Tobin Bell i "Saw X". Foto: Lionsgate.

"Saw X" och "Talk to Me" – två måsten för alla skräckälskare

Efter en perfekt första film har vi fått se otaliga uppföljare i Saw-universumet, men gudarna ska veta att långt ifrån alla av dem har hållit uppe standarden. Därför är vi överlyckliga att Saw X är så pass bra som den är. 

Filmen följer en döende John Kramer som viger sitt sista hopp åt en okonventionell medicinsk väg i Mexiko. När saker och ting går snett bestämmer han sig för att straffa de som "haft experimentell lekstuga" med honom.

 – Saw X är en lyckad mix av fräscht nytänk och trygga konventioner. Jag landar på en svag fyra och tro mig, ingen är mer chockad än jag, skriver Fredrik Edström i sin recension av Saw X.

Men det här är inte den enda riktigt vassa skräckfilmen som går på bio just nu. Det finns fortfarande sista chansen på A24:s Talk to Me, som är en så gott som en perfekt film. Den följer ett gäng ungdomar som med hjälp av en mystisk hand suddar ut gränserna mellan de levande och de döda, vilket får förödande konsekvenser.

– Filmen (som för övrigt inte alls kändes särskilt lovande efter en trailer-tittning) har alla bra delar som mitt ohälsosamma skräckhjärta någonsin kan önska: ett lekfullt teen horror-uppslag samtidigt som den på dödsseriös manér kväver en från start, skriver Axel Diedrichs i sin recension av Talk to Me

Helgens biotips – älskad skräck, familjefilm och mästerligt drama
Foto: Disney.

Elementärt – Pixars senaste originalidé

Är du ute efter något mer familjevänligt än ovan nämnda filmer? Då är det bra att veta att Pixar har en ny film uppe på biograferna. Elementärt utspelar sig i Elementstaden, där eld-, vatten-, jord- och luftinvånare bor tillsammans. 

Filmtopps recensent Malin Sandberg rekommenderar dig varmt att se filmen.

– Det här är en av de första romansinriktade filmerna av Pixar och den lyckas bra med att få dig investerad i relationen mellan eld och vatten, skriver hon i sin recension av Elementärt

Helgens biotips – älskad skräck, familjefilm och mästerligt drama
Foto: A24.

Past Lives – fullständigt golvande drama

Det starkaste biotipset just nu är förmodligen Past Lives som så här långt har golvat mer eller mindre varenda kritiker i världen. För vår recensents del är det inget undantag. 

Berättelsen följer Nora och Hae Sung som var nära vänner som barn men tvingades skiljas åt när Noras familj emigrerade från Sydkorea. Ett tjugotal år senare återförenas de under en vecka i New York, utan att veta vad det skulle kunna leda till. 

– Ibland kommer en debut som slår ner som en blixt från klar himmel. Celine Songs Past Lives är just en sådan film, ett romantiskt drama som fullkomligt golvar mig från start till mål, skriver Filmtopps Rasmus Torstensson i sin recension av Past Lives.

Finns att se till halva priset med Biopasset.

Helgens biotips – fler värdiga titlar att se

  • Barbie
  • Oppenheimer
  • Min enastående mamma
  • Forever
  • De ovälkomna

Det finns även sista chansen på att se Indiana Jones and the Dial of Destiny och Super Mario Bros. Filmen.

NÄSTA ARTIKEL