Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Last of Us-stjärnan om kritiken: "Det kanske var en dum idé"

The Last of Us-stjärnan om kritiken: "Det kanske var en dum idé"

  • HBO
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
25 januari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
25 januari 2023

Viss kritik har gömt sig i oceanen av hyllningar

Serieadaptionen av det prisade tv-spelet "The Last of Us" intog HBO Max häromveckan och har överösts med lovord från alla håll och kanter. Men, mitt i kaskaden av hyllningar har det även gömt sig viss kritik, inte minst riktad mot huvudrollsinnehavaren Bella Ramsey.

Bella Ramsey, 19, står vid sidan om Pedro Pascal som en av två huvudrollsinnehavare i HBO:s The Last of Us – adaptionen av det extremt hyllade spelet med samma namn. Sedan premiären har serien hyllats mer eller mindre unisont och den har till och med lyfts fram som den bästa tv-spelsadaptionen någonsin. Både kritiker och tittare verkar rörande överens att The Last of Us-serien är något utöver det vanliga och den stora massan är bevisligen nöjd med resultatet.

Med tanke på hur många floppar det blivit av filmatiseringar av tv-spel var det av naturliga själ aningen nervöst bland vissa fans när beskedet kom att spelet skulle bli tv-serie på HBO. Lyckligtvis har Chernobyl-skaparen Craig Mazin och en av hjärnorna bakom spelet, Neil Druckmann, lyckats skapa en serie som tilltalar både inbitna spelentusiaster och den övriga tv-publiken.

Just oron över att adaptionen skulle kunna komma att bli en besvikelse blev påtagligt för just Bella Ramsey – och det redan långt innan serien hade sin premiär.

Bella Ramsey i The Last of Us
Foto: HBO Max.

The Last of Us-stjärnan Bella Ramsey om kritiken

När det annonserades att Bella Ramsey (då 17 år), tidigare känd från bl.a. Game of Thrones, skulle axla huvudrollen som Ellie Williams i HBO:s The Last of Us var det långt ifrån alla som var övertygade om att det var rätt skådespelare för karaktären. I en intervju med New York Times öppnade Ramsey upp om kritiken som riktade sig mot valet av henne i rollen som Ellie.

– Det är första gången som jag fått negativa reaktioner på något, förklarar Ramsey i intervjun.

Efter att nyheten om att hon fått huvudrollen i The Last of Us blev officiell, bestämde sig Ramsey för att själv ta en titt på reaktionerna online. Något hon i efterhand inser att det kanske inte var det mest hälsosamma hon kunde göra.

– Det fanns stunder då jag tyckte det var underhållande. Men efter att ha scrollat i tio minuter kunde jag lägga ifrån mig mobilen och inse att "det där kanske var en dum idé". 

Bella Ramsey menar att scrollandet bland kommentarerna blev en form av beroende och att pikarna om hennes utseende och påstådda begränsningar fastnade medan hon inte kunde ta till sig de positiva kommentarerna.

Bella Ramsey och Pedro Pascal i The Last of Us
Bella Ramsey och Pedro Pascal. Foto: HBO Max.

Sedan premiären av serien har Ramsey överlag fått positiv kritik och för seriens skapare var det aldrig någon tvekan om att hon var rätt person för jobbet. Druckmann menar att han var övertygad redan när han såg Ramseys audition:

– Jag såg inte Bella skådespela som Ellie, jag såg Ellie, påstår Druckmann, som också påstår att de letade efter någon med förmågan att både vara rolig och våldsam i sin roll.

Även Mazin har berömt henne vid flertalet tillfällen, som bland annat menar att de finns få som presterar lika bra under en inspelning som Bella Ramsey. Skådespelaren själv har även hon växt in i vetskapen om att hon är rätt person för rollen, även om det är en flyktig känsla som ibland varvas med tvivel.

– Det är först nyligen som jag accepterat att jag är Ellie, och att jag kan göra det, och att jag är en bra skådespelare. Men [den känslan] varar i några veckor och sen tycker jag att jag är usel igen. Det är bara så processen ser ut, säger Ramsey.

Du kan se Bella Ramsey i "The Last of Us" på HBO Max i Sverige.

Mer läsning:

 

 

NÄSTA ARTIKEL