Harry Potter-gänget återförenas i TV-special

J.K. Rowling ratas från Harry Potter-specialen

  • HBO
Uppdaterad 22 november 2021 kl. 17:11 | Publicerad 19 november 2021 kl. 16:11
ANNONS
ANNONS

Får inte vara med och fira tjugo år

Harry-Potter skaparen J.K. Rowling stängs ute från HBO Max Harry Potter-specialen som firar att den första filmen fyller 20 år.

MER LÄSNING:

Precis som vi fick se en Vänner-special kommer vi att få se en Harry Potter-special, betitlad Return to Hogwarts. Detta med anledning av att det har gått 20 år sedan vi fick se De vises sten på bio. HBO har lyckats knyta till sig gamla Harry Potter-skådespelarna för att återskapa scener från filmerna. Bland dessa är Daniel Radcliffe, som spelar Harry Potter själv. Men också Emma Watson (Hermione Granger) och Rupert Grint (Ron Weasley). En som inte kommer att återvända till Hogwarts är böckernas författare J.K. Rowling och detta på grund av hennes kontroversiella tweets, skriver Daily Mail.

Orsaken är att Rowling under det senaste året blivit kraftigt kritiserad för att vara transfobisk. Det började med att hon förra sommaren hånade valet att kalla det för människor som menstruerar istället för kvinnor:

Daniel Radcliffe kommenterade ramaskrin och uppmanade fansen att inte låta hennes uttalanden smutsa ner Harry Potter-serien. Rupert Grint och Emma Watson har även de kritiserat Rowling öppet.

Men kritiken har hunnit knappt lägga sig innan Rowling hamnade i hetluften igen. September 2020 släppte hon sin deckarbok Troubled blood, skriven under pseudonymet Robert Galbraith. Den handlar om en manlig seriemördare som utför sina dåd i kvinnokläder. Många tog det som bokens budskap att inte lita på män i kvinnors kläder.

"Return to Hogwarts" släpps på HBO Max på nyårsdagen. 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL