Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Emma Watson och Daniel Radcliffe i Harry Potter.

Detta gjorde Harry Potter-filmerna bättre än böckerna

David Lindahl | Lista
15 juli 2020
David Lindahl | Lista
15 juli 2020

Böckerna är bra, men vissa saker är bättre i filmerna.

Harry Potter-böckerna är fantastiska och omåttligt populära världen över. Filmerna har också mottagits bra och anses vara bra tolkningar av böckerna. Men det finns ändå saker som filmerna faktiskt till och med gjorde bättre än böckerna.

Under sju böcker förtrollade J.K. Rowling oss med Harry Potters magiska värld och under åtta filmer kunde vi även njuta av den på film. Böckerna ger givetvis en mycket mer komplett berättelse av Harry Potter-världen. Men det finns en hel del saker som filmerna faktiskt gjorde bättre.

Spana in vad Harry Potter-filmerna faktiskt gjorde bättre än böckerna. Läs också vår episka ranking av alla Harry Potter-filmerna från bäst till sämst.

*** Varning för spoilers ***

Draco Malfoys demoner

Tom Felton som Draco Malfoy.
Tom Felton som Draco Malfoy. Foto: Warner Bros.

"My father will hear about this!" Den bortskämde och snobbige Draco Malfoy är Harrys bittra fiende. Men bakom Dracos elaka fasad gömmer sig en plågad pojke som söker bekräftelse från sina föräldrar och som kämpar för att leva upp till omgivningens förväntningar. Värre blir det när han dras in i Voldemorts onda planer och tvingas vara den som ska döda Dumbledore.

I den sjätte filmen får vi se mycket av Draco Malfoy och hans inre kamp. Den plågade Malfoy står till slut öga mot öga med Hogwarts rektor och utbrister: "I have to do this". Smärtan i hans röst och tårarna i hans ögon går inte att ta miste på. Filmen ger oss en välförtjänt och välbehövlig bild av Draco Malfoys tragiska liv och demonerna som följer honom, något som böckerna inte lyckades göra lika bra.

Dödsätarna flyger som svarta moln

Deatheaters.
Foto: Warner Bros.

I böckerna är det enbart Voldemort som kan flyga. Alla andra behöver kvastar eller förtrollade föremål för att lätta från marken. Men i filmerna flyger både onda och goda trollkarlar omkring i moln av svart och vit rök. Detta är ett välkomnande inslag som skapar spänning till de annars ganska stillastående duellerna och som även gör dödsätarna mer hotfulla än om de anlänt till fots.

Hedwigs död

Harry Potter.
Daniel Radcliffe som Harry Potter. Foto: Warner Bros.

Harrys trogna uggla Hedwig faller tragiskt till sin död under en luftstrid mot dödsätarna. I boken dör Hedwig i sin bur, medan hon i filmen flyger och offrar sig för att skydda Harry från en dödsförbannelse – ett känslosamt ögonblick som definitivt överskuggar bokens behandling av hennes bortgång.

Kan du alla gömda påskägg i Harry Potter-filmerna?

Historien om dödsrelikerna

Harry Potter and the Deathly Hallows Part I.
Foto: Warner Bros.

I böckerna är dödsrelikerna en saga om en övermäktig trollstav, en osynlighetsmantel och en sten som återupplivar de döda. I den sjunde filmen introduceras vi för dessa föremål genom en längre historia som Hermione berättar tillsammans med en snyggt animerad kortfilm. Lite som sagan om de tre bockarna Bruse och trollebron.

Sirius Blacks död – "Nice one James"

Gary Oldman och Daniel Radcliffe i Harry Potter och Fenixorden. Foto: Warner Bros.
Gary Oldman och Daniel Radcliffe i Harry Potter och Fenixorden. Foto: Warner Bros.

Harrys gudfader vägrar att se på Harry som ett barn. Hans varma vänskap med James lever kvar genom honom och vid mer än ett tillfälle påpekar han för Harry hur lik han är sin far. Den femte filmen utvecklar detta på ett fenomenalt vis när Harry och Sirius duellerar mot Lucius Malfoy. Tillsammans besegrar de honom och precis innan Sirius dödas av Bellatrix Lestrange utbriser han: "Nice one James" – en kort men betydande fras som understryker Sirius känslor för Harry och för hans pappa James. I böckerna kallar Sirius aldrig Harry för James. 

Nevilles episka tal till Voldemort

Harry Potter.
Foto: Warner Bros.

Åh, Neville Longbottom. Den klumpige och blyge pojken som likt lejonet i Trollkarlen från Oz till slut hittar sitt mod. I den sista filmen håller Neville ett långt och episkt tal till Voldemort och alla omkring om mod och att våga stå upp för vad som är rätt, oavsett hur hopplöst det än kan verka. Resultatet är en fin scen och en bra utveckling av en karaktär som i böckerna mest känns som en rädd liten fågelunge.

Harrys och Hermiones dans

Emma Watson och Daniel Radcliffe i Harry Potter och Dödsrelikerna De I.
Emma Watson och Daniel Radcliffe i Harry Potter och Dödsrelikerna Del I. Foto: Warner Bros.

I den sjunde delen är allting mörkt och eländigt. Ron har blivit galen av horrokruxernas ondska och lämnat trion. Sorgset spenderar Harry och Hermione dagarna i tysthet. Men ett stycke musik på radion fångar deras uppmärksamhet och tillsammans dansar de en stund och glömmer ondskan utanför – tills musiken tystnar och allt blir som vanligt igen. En mycket bra scen som vi inte såg skymten av i böckerna.

Läs också vilka som är de bästa musikstyckena från Harry Potter-filmerna.

Severus Snape

Alan Rickman som Severus Snape.
Alan Rickman som Severus Snape. Foto: Warner Bros.

Innan alla hoppar högt i stolarna hoppas jag att ni läser färdigt. Snape är en av de populäraste karaktärerna från Harry Potter-världen och lite av en fallen stjärna som till slut får återupprättelse. Snapes tragiska öde och otroliga mod gör att många ser honom som den ultimata antihjälten. Men hans framställning i böckerna är faktiskt mycket mer kall och elak än den vi ser i filmerna.

J.K. Rowling har själv gått ut och påmint fans om att Snape var en mobbare som egentligen agerade själviskt på grund av sin kärlek till Harrys mamma Lily, och inte för att rädda världen. Alan Rickman och filmerna lyckas bättre än böckerna att förmedla bilden av en sorgsen och plågad man som faktiskt bryr sig och som lyckas ställa saker till rätta samt bli kvitt sitt förflutna. Ge mig film-Snape över bok-Snape alla dagar i veckan.

Hur mycket kan du om Harry Potter? Missa inte vårt Harry Potter-quiz!

NÄSTA ARTIKEL