Här är Sveriges Oscarsbidrag 2024 – Motståndaren hoppas på Oscarsgalan

Här är Sveriges Oscarsbidrag 2024 – Motståndaren hoppas på Oscarsgalan

Filmtopp
21 september 2023 kl. 09:09

Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2024 – kan tävla om att bli Bästa internationella film

"Motståndaren", "Paradiset brinner" och "Tillsammans 99" var de tre filmerna som tävlade om att bli Sveriges Oscarsbidrag i kategorin Bästa internationella film, och nu har den svenska Oscarkommittén och Svenska Filminstitutet presenterat "Motståndaren" som det slutgiltiga bidraget.

I dag har Svenska Filminstitutet och den svenska Oscarkommittén 2023 avslöjat vilken av de tre kandidaterna som blir det svenska Oscarsbidraget till kategorin Bästa internationella film (Best International Feature Film). Det var den 30 augusti som följande tre filmer presenterades som kandidater:

 • Motståndaren – regi av Milad Alami
 • Paradiset brinner – regi av Mika Gustafson
 • Tillsammans 99 – regi av Lukas Moodysson

Och nu är det alltså bestämt – Sveriges bidrag till kategorin Bästa internationella film inför Oscarsgalan 2024 är Motståndaren.

Här är Sveriges Oscarsbidrag 2024 – Motståndaren hoppas på Oscarsgalan
Foto: TriArt Film.

Här är Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2024 – Motståndaren tävlar för Sverige

Motståndaren i regi av Milad Alami är Sveriges Oscarskandidat till kategorin Bästa internationella film, inför galan 2024.

Filmen handlar om Iman (Payman Maadi) och hans familj som tvingas fly från Iran på grund av ett rykte. Flykten tar dem till norra Sverige, där en maktlös Iman försöker upprätthålla sin roll som familjens patriark. Men han bryter ett löfte till sin fru och ansluter till en lokal brottningsklubb. Snart börjar ryktet som blev startskottet på flykten åter sippra till ytan, och Imans rädsla och desperation tilltar.

Huvudrollsinnehavaren Payman Maadi har tidigare medverkat i filmer som Oscarsvinnaren Nader och Simin - En separation (2011). Motståndaren är både skriven och regisserad av Milad Alami.

Den 21 december presenteras en "shortlist" då vi får veta om bidraget har chans att tävla i kategorin. Därefter kommer de slutliga nomineringarna att presenteras och Oscarsgalan 2024 arrangeras sedan den 10 mars 2024.

Så väljs det svenska Oscarsbidraget ut

För att en film ska kunna nomineras som Sveriges bidrag måste följande fyra kriterier uppfyllas:

 • Filmens biopremiär ska ha ägt rum i Sverige mellan 1 december 2022 och 31 oktober 2023 (med öppna visningar minst 7 dagar i följd på kommersiell biograf)
 • Filmen ska ha svensk huvudproducent
 • Filmens dialog ska vara minst 50 procent icke-engelsk
 • Filmen ska vara minst 40 minuter lång.

Som sedvanligt presenterades sedan de tre tidigare nämnda huvudkandidaterna (den 30 augusti) och i dag har alltså det slutgiltiga bidraget utnämnts. Den svenska Oscarkommittén som har fattat beslutet har 2023 utgjorts av dessa åtta personer:

 • Agneta Fagerström Olsson – Fackförbundet Scen & Film
 • Anna Anthony – Film&TV-Producenterna
 • Carl Javér – Fackförbundet Scen & Film
 • Cicci Renström Suurna – Svenska Filmkritikerförbundet
 • Jonas Holmberg – Göteborg Film Festival
 • Nanna Blondell – utsedd av Svenska Filminstitutet
 • Sara de Costa – Sveriges Filmuthyrareförening
 • Stefan Baron – Film & TV-Producenterna

Förra året var det Tarik Salehs Boy from Heaven som var Sveriges bidrag till kategorin för Bästa internationella film. Den gången tog sig Sveriges bidrag inte hela vägen till den slutgiltiga galan, men det fanns trots det svenska representanter på plats – inte minst i form av Ruben Östlund och hans Triangle of Sadness, som tävlade i de tunga kategorierna Bästa film, Bästa originalmanus och Bästa regi.

Fler svenska filmer kan med andra ord komma att tävla under galan om de nomineras av Oscarsjuryn.

Endast en av årets tre kandidater har haft svensk biopremiär, och det är "Motståndaren", medan de övriga två har biopremiär i oktober. "Tillsammans 99" går upp på svenska biografer den 13 oktober och "Paradiset brinner" den 27 oktober.

NÄSTA ARTIKEL