JUST NU: Dessa svenska filmer kan tävla på Oscarsgalan

JUST NU: Dessa svenska filmer kan tävla på Oscarsgalan

Filmtopp
30 augusti 2023 kl. 14:08

Juryn har sagt sitt

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Nu är det klart, den svenska Oscarskommittén har sagt sitt och valt ut vilka tre filmer som kan få fara till Amerika och tävla om en Oscar. Vad som kan vara intressant att veta är att bara en av filmerna har redan fått svensk premiär, de andra två kommer först senare i höst.

Tillsammans
Tillsammans 99 kan bli Sveriges Oscarsbidrag. Foto: SF Studios

Dessa svenska filmer kan tävla på Oscarsgalan

Vilken av dessa filmer som blir Sveriges Oscarsbidrag i kategorin Bästa internationella film får vi veta först den 21 september. Ytterligare filmer kan dock komma att nomineras av Oscarsjuryn själv, exempelvis tävlade Ruben Östlunds Triangle of Sadness i kategorierna Bästa film, Bästa manus och Bästa regi ändå utan att ha varit utsedd av Svenska Oscarskommittén.

Utvalda filmer:

  • Paradiset brinner (Mika Gustafsson)
  • Motståndaren (Milad Alami)
  • Tillsammans 99 (Lukas Moodysson)

Den enda filmen som har haft svensk premiär är Motståndaren, som fick ett tre av fem i betyg här på Filmtopp. Tillsammans 99 har premiär den 13 oktober och Paradiset brinner den 27 oktober.

För att filmerna ska visas för juryn krävs följande:

  • Filmens biopremiär ska ha ägt rum i Sverige mellan 1 december 2022 och 31 oktober 2023 (med öppna visningar minst 7 dagar i följd på kommersiell biograf).
  • Filmen ska ha svensk huvudproducent.
  • Filmens dialog ska vara minst 50 procent icke-engelsk.
  • Filmen ska vara minst 40 minuter lång.

Filmtopp håller dig uppdaterad om hur det går för Sverige på Oscarsgalan.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL