Här är Sveriges Oscarsbidrag 2023

Här är Sveriges Oscarsbidrag 2023

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 23 september 2022 kl. 14:09 | Publicerad 22 september 2022 kl. 13:09
ANNONS
ANNONS

Sveriges representant är utsedd

I samband med en pressträff i Filmhuset i Stockholm har Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2023 presenterats. Det är Tarik Salehs "Boy from Heaven" som kommer att representera Sverige i kategorin för Bästa internationella film.

Boy from Heaven är Sveriges Oscarsbidrag 2023

I början av september avslöjade Svenska Filminstitutet att Boy from Heaven, tillsammans med Jag är Zlatan och Nelly & Nadine, gjorde upp om att få representera Sverige under nästa Oscarsgala.

Under en pressträff i Filmhuset i Stockholm, och i ett pressmeddelande, har Svenska Filminstitutet nu meddelat att det är Tarik Salehs Boy from Heaven som blir Sveriges Oscarsbidrag i kategorin för Bästa internationella film.

– Jag är hedrad att få representera Sverige med vår film. Sverige är i dag en stor filmnation, att bli utvald av kollegor i filmbranschen för mig väldigt stolt, säger Tarik Saleh i pressmeddelandet.

"Boy from Heaven" beskrivs som en politisk thriller och handlar om fiskarpojken Adam, som får den osannolika chansen att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo. Där kastas Adam in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Filmen hade världspremiär under filmfestivalen i Cannes, där den bland annat vann pris för Bästa manus. I rollerna ser vi Fares Fares, Tawfeek Barhom och Mehdi Dehbi m.fl.

Petter Mattsson, chef för den Internationella enheten på Filminstitutet och den Svenska Oscarskommitéens ordförande har stora förhoppningar om en nominering för filmen:

Boy from Heaven är en film med ett både politiskt och personligt djup där den lilla människan blir en bricka i ett spel med stora insatser. Med sitt mästerliga manus, fantastiska skådespelarinsatser, magnifika miljöer och ett foto som lämnar åskådaren andlös har Tarik Saleh skapat en politisk thriller på hög internationell nivå. Jag är övertygad om att filmen har en verklig chans att gå hela vägen till nominering och längre än så, säger Mattsson i pressmeddelandet.

"Boy from Heaven" har Sverigepremiär den 8 november, då den inviger Stockholm Filmfestival. Filmen har sedan biopremiär den 18 november. Oscarsgalen 2023 går av stapeln den 12 mars 2023.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL