Halloween-regissören John Carpenter hyllar svenska skräckfilmen

Halloween-regissören John Carpenter hyllar svenska skräckfilmen

Filmtopp
22 oktober 2022 kl. 20:10

"Åh den var fantastisk. Bara fantastisk"

John Carpenter ogillar dagens internationella skräckfilmsregissörer, däremot hyllar han den svenske skräckfilmen "Låt den rätte komma in" av Tomas Alfredson.

Med stora klassiker som Halloween, The Fog och The Thing anses filmskaparen John Carpenter vara en av de största legendarerna inom skräckfilmen. Men själv är det inte mycket inom genren som hänför honom så som han flera gånger hänfört sin publik. Det har blivit känt att han inte bryr sig om skräckhuset A24:s produktioner där vi hittar filmer av Ari Aster och Robert Eggers. En regissör som faktiskt har imponerat på honom är svenske Tomas Alfredson med Låt den rätte komma in

Halloween-regissören John Carpenter hyllar svenska skräckfilmen
"Låt den rätte komma in" (2008). Foto: Sandrew Metronome.

Halloween-regissören John Carpenter hyllar svenska skräckfilmen

I en intervju med tidningen The New Yorker diskuterar John Carpenter modern skräckfilm, och menar att de sällan kryper innanför skinnet på honom. Mycket på grund av att han jobbat så pass mycket med rysare själv att han hela tiden ser arbetet bakom dem istället för att svepas med. 

– Men när en film väl rubbar mig så betyder det att den är fantastisk, säger Carpenter. 

Vidare lyfter han fram ett exempel på en film som faktiskt gjort honom livrädd. Det visar sig vara den svenska skräckfilmen Låt den rätte komma in av Tomas Alfredson: 

– Det fanns en film för några år sedan som jag tyckte var fantastisk. Det hette Låt den rätte komma in. Jag tror att det var en svensk film. Åh, den var fantastisk. Bara fantastisk. Den återuppfann vampyrmyten en hel del. Och jag gillade det.

Carpenter är knappast ensam om att älska "Låt den rätte komma in". Filmen är en av de svenska som både hyllats mest och nått ut bredast under 2000-talet. Den finns just nu att streama på Netflix och Viaplay.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL