Stephen Kings nya bok Fairy Tale blir film

Harry Potter-skurken som skrämde slag på Stephen King

Filmtopp
21 oktober 2022 kl. 20:10

Hint: det är inte Voldemort...

En av skurkarna i Harry Potter skrämde slag på skräckförfattaren Stephen King, och vem det rör sig om måste bedömas som någorlunda otippat.

Med sina otaliga kusliga böcker har författaren Stephen King gång på gång satt skräck i flera generationer. Men då och då det händer att han själv blir skrämd av andras verk. Ingen är väl orubblig, men inte hade vi föreställt oss att en Harry Potter-film skulle skrämma upp King. Än mindre karaktären i fråga, som han dessutom hyllat till skyarna.

Harry Potter-skurken som skrämde slag på Stephen King
Imelda Staunton som Dolores Umbridge i "Harry Potter och Fenixorden" (2007). Foto: Warner Bros.

Harry Potter-skurken som skrämde slag på Stephen King

I en tidigare intervju med Entertainment Weekly som kommit upp till ytan diskuterar Stephen King Harry Potter och vikten av att ha en bra antagonist. Han trycker då på att Harry Potters nemesis Lord Voldemort är lite för övernaturlig för att kunna kvalificera sig. Däremot menar han att Dolores Umbridge, som dyker upp i Harry Potter och Fenixorden, fungerar utmärkt: 

– Den försiktigt leende Dolores Umbridge, med sin flickaktiga röst, sitt paddliknande ansikte, stubbiga fingrar, är den största låtsasskurken sedan sedan Hannibal Lecter.

Medan det är känt att många inom fanbasen ogillar Dolores Umbridge, berättar King vidare att han blev handfängslad av hennes manipulativa sida. 

– Vi behöver inte vara barn för att minnas läraren som skrämde oss så mycket när vi var små att vi inte vågade gå till skolan morgonen därpå. (när vi läser boken) bläddrar vi dels i brinnande förhoppningar om att hon ska få det straff hon förtjänar... men också i växande rädsla för vad hon ska hitta på härnäst. En lärare som är kapabel att banna Harry Potter från att spela quidditch är säkerligen kapabel till vad som helst. 

Dolores Umbridge gestaltades av den Oscarsnominerade skådespelerskan Imelda Staunton, och dök senare upp i en till Harry Potter-film: "Dödsrelikerna – Del 1".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL