Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Gabriel spelade Håkan Bråkan i Sunes sommar: "nu är jag värdelös"

Gabriel som spelade Håkan Bråkan i Sunes sommar: "Nu är jag värdelös"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 juni 2023

Barnstjärnan om svåra tiden efter succén

Gabriel Odenhammar spelade Håkan Bråkan i "Sunes sommar" – en film som har förgyllt mångas liv och somrar sedan premiären. Men glädjen utåt var inte en garanti för Odenhammar. I Nyhetsmorgon tidigare i år berättade han om den svåra tiden efteråt och hur han kände att "nu är jag värdelös”.

Sunes sommar hade premiär 1993 och anses i dag vara en av de stora svenska komediklassikerna, i synnerhet för de som växte upp på 90-talet. Mycket av filmens framgång ligger i karaktärerna som utgör familjen Andersson. En av de mest älskade rollfigurerna är Håkan Bråkan, som spelades av den då åttaårige Gabriel Odenhammar. Därför var det förvånande för många att han skulle försvinna från rampljuset kort därefter. I en intervju med Nyhetsmorgon från i vintras berättar han om den svåra tiden som följde efter tidiga succén. 

Gabriel spelade Håkan Bråkan i Sunes sommar: "nu är jag värdelös"
Gabriel Odenhammar och Andreas Hoffer i "Sunes sommar" (1993). Foto: SF Studios.

Gabriel om den svåra tiden efter Håkan Bråkan i Sunes sommar: "Nu är ju jag värdelös”

När den nu 39-årige Gabriel Odenhammar besökte NyhetsmorgonTV4 slog han sig ner för att berätta om tiden efter att han hade gjort flera Sune-produktioner och medverkat i TV-serien Svensson, Svensson där han spelade rollen som Max Svensson. Han avslöjade då att han hade det tufft att hantera den bekräftelse som försvann när han blev äldre – det tillsammans med att han inte längre fick några roller. 

– För mig var det att nu är ju jag värdelös, säger Gabriel i Nyhetsmorgon

Han berättar att läget var så illa med honom att han kände sig tvungen att lämna huvudstaden:

– Jag tror inte att jag hade levt i dag om jag hade varit kvar i Stockholm, det fungerade inte.

Gabriel flydde Stockholm för att flytta till Malmö där han började utbilda sig till flygledare, som nu är hans yrke. Det blev viktigt för honom att gräva i vad det var han själv ville med sitt liv, och inte vad andra tyckte att han skulle göra.

Vidare berättar Gabriel att han önskar att det skrivs en bok på hans liv:

– Jag har varit med om kraschar och konstiga saker som jag helst hade sluppit, säger han. 

Den senaste produktionen Gabriel Odenhammar medverkade i var fjärde säsongen av "Svensson, Svensson" som består av 13 avsnitt och hade premiär 2008. De två första säsongerna av den berömda sitcom-serien finns att se på SVT Play.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL