Fredrik Wikingssons attack mot Svenska Filminstitutet: Det där ska du bojkotta!

Fredrik Wikingssons attack mot Svenska Filminstitutet: "Det där ska du bojkotta!"

Filmtopp
17 april 2023 kl. 17:04

Men Filip Hammar försvarar SFI

Härom veckan skickade Fredrik Wikingsson en rejäl känga mot Svenska Filminstitutet efter att radarpartnern Filip Hammar synts på stiftelsens fest i samband med Oscarsgalan. I deras gemensamma podcast säger Fredrik Wikingsson bland annat att "det där ska du bojkotta" till sin kollega.

För filmintresserade svenskar med ett sug efter lite hederligt podcastdrama kan vi tipsa om avsnitt 666 av Filip & Fredrik podcast. Avsnittet, "Filips sårbara Oscarsfylla", släpptes – som titeln skvallrar om – kort efter Oscarsgalan 2023 och innehåller en sekvens där Fredrik Wikingsson svingar mot Svenska Filminstitutet. Anledningen till att Wikingsson blossar upp grundar sig att sett Filip Hammar närvara på SFI:s Oscarsfest i samband med galan.

I sedvanligt högt tempo menar Wikingsson att Hammar borde hållit sig borta från festen med tanke på deras egen relation till Svenska Filminstitutet, och i sin kritik mot kollegan passar han även på att såga SFI för deras bristande vilja att samarbeta med duon.

Fredrik Wikingssons attack mot Svenska Filminstitutet: "Det där ska du bojkotta!"
Fredrik Wikingsson i "BIANCA". Foto: Pernilla Thelaus/Warner Bros. Discovery.

Fredrik Wikingssons attack mot Svenska Filminstitutet: "Det där ska du bojkotta!"

Det här är en artikel som må får clickbait-mätaren att slå i taket, men för folk med ett intresse för svensk filmindustri kan sekvensen i avsnittet från Filip och Fredrik podcast ändå vara av intresse och bjuda på lite underhållning. Duons rappa, filterlösa jargong kan göra det svårt att bedöma till vilken grad de faktiskt menar vad de säger, men visst agg från Fredrik Wikingssons sida tycks åtminstone vara genuint.

I avsnittet från den 16 mars beskriver Wikingsson att han har en "skitdag" och tillskriver 1 procent av den känslan till att ha sett på Svenska Filminstitutets Instagram-konto att Filip Hammar hade närvarat på deras Oscarsfest.

– Det är samma institut som vi haft så jävla mycket fejder med och som vi har avskytt så jävla mycket, börjar Wikingsson.

Filip Hammar avbryter sin kollega och uppmanar honom att inte kritisera SFI, men Wikingsson försvarar sig att duon, trots de framgångsrika filmer de legat bakom, har svårt att ens få till ett möte med Svenska Filminstitutet.

– Det där ska du bojkotta! ropar han till Hammar.

Men Filip Hammar står på sig och menar att det är ostrategiskt av dem att svinga mot Svenska Filminstitutet med tanke på att de representerar fler än sig själva i sitt bolag (Nexiko) och att det är svårt att hitta andra investerare.

Filip och Fredriks karaktäristiska gnabb fortsätter en stund till innan diskussionen mynnar ut i nya samtalsämnen.

Vi misstänker att inga broar mellan duon och SFI är helt och hållet brända efter Wikingssons uttalanden. Oavsett om så är fallet eller inte belyser diskussionen en intressant aspekt av den svenska filmbranschen, där många, eventuellt, kan känna igen sig i Filip och Fredriks respektive ståndpunkter.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL