Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Everdahl & Karlssons film TV

Försnack: Everdahl & Karlssons film TV #100

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 september 2020

Det dukas upp för jubileum.

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Gokväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.

Kort sagt tips, trams, allvar, anekdoter. Och mer tips. Om de får säga det själva: detta är podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

Förbered dig inför nästa avsnitt!

David Copperfields äventyr och iakttagelser
"David Copperfields äventyr och iakttagelser". Foto: Scanbox Entertainment.

Oj, oj, oj… tänk att det alltså är dags för avsnitt 100… Med det i åtanke gissar jag på att vi kan förvänta oss ett lite längre försnack och kanske några anekdoter från poddens historia. Någonting jag däremot vet är att det kommer presenteras en liten överraskning, så se till att vara redo när avsnittet väl släpps i morgon!

Första rundan: Brittisk humor och ja-sägande svenskättlingar

I den första rundan snackas det VEEP-skaparen Armando Iannuccis filmatisering av Charles Dickens klassiska historien om David Copperfield. Personligen är jag nyfiken på om hur Armando klarar sig utanför satirens värld (om nu inte nu Copperfield har kryddats med aktuella satiriska inslag). Den som är nyfiken på regissörens syn på dagens politiska turbulens kan spana in min inervju med honom. Vi pratar om allt från satirens möjliga påverkan på politik och Trump till "klickonomins" baksida.

Filmtopps Edward Langert Wikström har också recenserat David Copperfields äventyr och iakttagelser och kallar den för "spritt språngande galen" – om vår trio delar den åsikten eller inte, återstår att se!

På TV-fronten sänks temperaturen när de är dags att bege sig till Fargo för den avslutande säsongen. Denna gången är det faktiskt komikern Chris Rock som står i historiens centrum, vilket givetvis ska bli väldigt intressant att höra om. Om alla planeterna står i linje får vi höra honom dra till med ett svenskklingande "jaaa" eller "yah" eller "jiaaah"!

Sista rundan: Indieklassiker och HBO-serier!

C-G passar på att tipsa om den nya, spanska HBO-serien Patria, som skildrar två familjer som påverkas av ETA:s terrorism i Baskien.

Göran har också anammat en ny HBO-serie, nämligen Jay Roachs Coastal Elites som följer olika personer i karantän under den rådande pandemin. Austin Powers-regissören har fått sällskap av bland andra Bette Midler, Sarah Paulson och Dan Levy

Johan tipsar om Barbara Lodens 70-talsthriller Wanda, som fått stor uppmärksamhet på sistone. Det är nämligen inte bara Johan som har dammat av den feministiska klassikern utan även landets biografer och Draken Film som visar den nu.

För mer läsning scrolla vidare! --> Spana också in vår sammanställning med alla betyg Everdahl & Karlssons film TV satt under 2020!