Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtips

Här hittar du Filmtopps filmtips!

Serietips

Här hittar du Filmtopps serietips!

Emma

Everdahl & Karlssons Film TV betygsätter filmer 2020

Filmtopp
Filmtopp | Lista
09 juli 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
09 juli 2020

Podden som är din enda vän i streamingdjungeln.

Under årets gång har de erkända filmvetarna Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson i podcasten Everdahl & Karlssons Film TV betygsatt filmer de diskuterat. Här har vi sammanställt filmerna, som de både kommit överens och haft delade tankar kring.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Eurovision song contest
Foto: Netflix.

Will Ferrell och Rachel McAdams spelar två schlagertokiga islänningar som viger sina liv till ett enda mål – att vinna Eurovision Song Contest. Självinsikten är givetvis lika med noll och de kan inte för sina liv förstå varför ingen i hemorten hejar på dem (korta svaret är att de är urkassa).

Edward af Sillén ringdes upp och fick dela med sig av sina tankar om filmen medan Göran frågade om det verkligen går att driva om något som redan är så over the top som Eurovison?

C-G: 2 av 5
Johan: 3 av 5
Göran: 3 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5

The Trip to Greece

The Trip to Greece
Foto: Nonstop Entertainment.

Skådespelarna Rob Brydon och Steve Coogan fortsätter att gnabbas och avnjuta kulinariska milstolpar runt om i världen i en ny meta-produktion, där improviserad komik och reality sammanvävs med påhittade konflikter. Nu återstår det att se om deras Greklandsresa är lika rolig som den var i England och i Italien.

Betygen blev följande:

C-G: 2 av 5
Johan: 3 av 5
Göran: 4 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5.

Proxima

Proxima
Foto: Njutafilms.

Proxima spelar Eva Green en frånskild mamma, som också är astronaut. Äntligen ska hon ut i rymden, men hur påverkas mor-och-dotter-relationen av att hon planerar att lämna jorden i ett år?

Betygen blev följande:

C-G: 4 av 5
Johan: 4 av 5
Göran: 4 av 5

Gemensamt betyg: 4 av 5. 

Beanpole – den väldiga kvinnan

Stillbild ur "Beanpole".
Foto: Njutafilms.

När två unga kvinnor söker mening i Leningrads ruiner, blir det oväntat färgglatt – bokstavligt talat. Vår trio beundrar den radioaktivt gröna kulören som för tankarna till Fassbinders sista filmer och chockas över att Beanpole-regissören bara är 26 år gammal och fotografen blott 24. 

C-G: 4 av 5
Johan: 4 av 5
Göran: 4 av 5

Gemensamt betyg: 4 av 5

En officer och spion

En officer och spion
Foto: Studio S Entertainment.

En officer och spion är den senaste filmen av den skandalomsusade filmskaparen Roman Polanski. Den tar oss till Frankrike i slutet på 1800-talet där kaptenen Alfred Dreyfus blir felaktigt dömd för förräderi och tvingas sitt i fängelse på Djävulsön. 

C-G: 3 av 5
Göran: 4 av 5
Johan: 3 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5

The Farewell 

The Farewell
Foto: A24.

Lulu Wangs dramakomedi The Farewell kretsar kring en familj som får veta att mormor har lite tid kvar att leva. Istället för att informera övriga släkten om hennes sjukdom bestämmer de sig för att improvisera ihop ett bröllop så att folk kan få träffa henne en sista gång. Awkwafina som spelar huvudrollen Billi vann en Golden Globe för sin insats. 

C-G: 4 av 5
Johan: 3 av 5
Göran: 4 av 5

Gemensamt betyg: 4 av 5

La Belle Epoque

La Belle Epoque
Foto: I Wonder Pictures.

Victor, som är i sextioåren befinner sig i en kris med sin partner. Men allt förändras för honom när han träffar entreprenören Antoine som erbjuder honom möjligheten att återuppleva en specifik tid i hans liv. Victor väljer då att uppleva den bästa veckan i hans liv, när han först träffade sin stora kärlek för fyrtio år sedan.

C-G: 3 av 5
Johan: 4 av 5
Göran: 3 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5

Emma

Emma
Foto: Focus Features.

Den här kostymkomedin tar oss till England på 1800-talet där den unga kvinnan Emma agerar medlare mellan hennes vänner som är i trassliga relationer. I titelrollen ser vi Anna Taylor-Joy som också är känd för thrillern Split.

C-G: 3 av 5
Johan: 3 av 5
Göran: 3 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5

1917

Sam Mendes film 1917
Foto: Universal Pictures.

Skyfall-regissören Sam Mendes krigsfilm 1917 följer två unga soldater som måste ta sig genom fiendens linje för att framföra ett viktigt meddelande som kan komma att rädda 1600 allierade från att kliva in i en strid de inte kan vinna. Filmen vann tre Oscars, bland annat för Bästa foto (Roger Deakins).

C-G: 3 av 5
Johan: 2 av 5
Göran: 3 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5

Waves

Stillbild ur Waves
Foto: A24.

Dramat Waves följer en familj som i eftermälet av en stor förlust kämpar med livets inre hinder och att hålla ihop. Det är lättare sagt än gjort med deras välmenande men samtidigt stränga far.

C-G: 4 av 5
Johan: 5 av 5
Göran: 4 av 5

Gemensamt betyg: 4 av 5