Födda på 2000-talet – vann de tyngsta Guldbaggarna

Födda på 2000-talet – vann de tyngsta Guldbaggarna

Moa  Andersson
Uppdaterad kl. 11:01 | Publicerad 24 januari 2023 kl. 11:01

Sigrid Johnson & Granit Rushiti – succé för de unga på Guldbaggegalan

Två av de tyngsta Guldbaggarna gick till skådespelare födda på 2000-talet. 16-årige Sigrid Johnson är trots sin unga ålder erfaren inom branschen, men 22-årige Granit Rushiti har aldrig stått framför kameran förut – trots det blev det succé.

I går sändes Sveriges största filmgala, Guldbaggegalan 2023, som summerade det svenska filmåret 2022, där guldbaggar delades ut. Sigrid Johnson, 16, och Granit Rushiti, 22, vann guldbaggarna för bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll för sina roller i Comedy Queen och Jag är Zlatan.

16-åriga Sigrid Johnson i tårar när hon vann sin första Guldbagge

"Oh herregud, oh herregud, oj", inleder 16-åriga Sigrid Johnson sitt tacktal efter att ha vunnit sin första Guldbagge. Tårarna rann längs med kinderna när Sigrid tog emot det prestigefyllda priset för bästa kvinnliga skådespelare för hennes roll som Sasha i Comedy Queen. Det är hennes första nominering och även första Guldbagge. 

– När jag var fyra år fick jag min första roll i en tv-serie och sedan dess har det rullat på, i snart 13 år, sa hon under sitt tacktal och skrattade genom tårarna.

Sigrid beskriver att det känns "otroligt känslosamt" att få ta emot sin första Guldbagge och att det är "helt fantastiskt, som att jag lever i en dröm. Jag är chockad", enligt TT

Granit Rushiti
Foto: Nordisk Film

Granit Rushiti hade ingen erfarenhet – vann Guldbagge för sin medverkan i Jag är Zlatan

Det var inte bara Sigrid som fick sin första Guldbagge, även Granit Rushiti fick det. Han är 22 år gammal och har ingen som helst erfarenhet från branschen. Vid första provfilmningen hade Granit ingen aning om vad det var han provspelade för och att det var en stor biofilm. Han skrattade lite åt det:

– Jag? Skådespelare? Det går ju inte, säger han till TT.

Både Sigrid och Granit dedikerade priset till sina mammor och hyllade dem för att ha stöttat dem genom allt. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL