Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Guldbaggen 2023 - Filmtopp på röda matten

Guldbaggen 2023 - Filmtopp på röda mattan

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 januari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 januari 2023

Glitter och glamour!

Och så var det äntligen dags, svenska filmvärldens stora firmafest har gått av stapeln. Filmtopp är på plats och minglar, plåtar och njuter av en stjärnspäckad kväll.

En av de stora snackisarna i år är vad som i media har beskrivits som "regissörkampen" mellan Tarik Saleh och Ruben Östlund, vars filmer Boy From Heaven och Triangle of Sadness båda har tävlat om Guldpalmen (Ruben vann) och nu står mot varandra igen I Guldbaggekategorin Bästa film. Men det är inte första gången, detsamma hände 2018 när de tävlade med The Nile Hilton Incident och The Square (Tarik vann).

Guldbaggen 2023
Tarik Saleh och kompani. Foto: Joanne Zetterström/Filmtopp Media

– Jag och Ruben har råkat komma in i en rytm där vi kommer ut med filmer samma år och förra gången vann jag. Vi är så olika. Jag gillar hans filmer men det är lite av en acquired taste. Handen på hjärtat, jag är väldigt glad över att Holy Spider och jag inte tävlar, för den tycker jag är lika bra som Boy From Heaven. Jag tycker jättemycket om Triangle of Sadness och jag tycker att den är rolig, men det är inte Rubens bästa film, utan det är De ofrivilliga eller Play, säger Tarik Saleh till Filmtopps Eric Diedrichs.

Ruben Östlund
Ruben Östlunds "The Triangle of Sandess" har flera vinstchanser i år. Foto: Joanne Zetterström/Filmtopp Media

Filmtopp frågar Ruben om hur han kan arbeta med sin nya film, The Entertainment System Is Down, när det fortfarande är galasäsong med Triangle of Sadness.

– Det är jättesvårt att göra det, men man får tugga i sig det. Efter Guldpalmen så blir det nästan som ett år av extra arbete och därför har det också blivit ett år längre mellan mina filmer när man vunnit, men det får man bara köpa, säger regissören.

Sett till att Ruben mer eller mindre har uppfunnit en egen stil, passar vi på att fråga om han någon gång skulle kunna tänka sig att regissera en klassisk genrefilm.

– En genrefilm? Det skulle jag inte göra. Det finns inte någon genre jag kan tänka mig att sätta foten i, skrattar Ruben.

Feed
Joel Lützow och "Feed"-gänget. Foto: Joanne Zetterström/Filmtopp Media

Ingen av deras filmer är nominerad till Publikens pris, men det är Joakim Lundell-producerade skräckfilmen Feed, där stjärnskottet Joel Lützow, som nyligen syntes i Netflixserien The Playlist, har en av de bärande rollerna.

– Det är kul att få träffa kollegor och så. Ryktet är att det är en branschfest och det är ju svårt att träffa folk i branschen annars eftersom alla jobbar på olika håll. Det är skitkul att Feed är nominerad till Publikens pris, det är på sätt och vis det finaste priset. Sen är det så kul att det är tre genrefilmer som tävlar om publikens pris, det borde kanske vara en hint till beställarna, säger Joel till Filmtopp.

Ninja Thyberg
Ninja Thyberg och Fanni Metelius. Foto: Joanne Zetterström/Filmtopp Media

Den som kommer att presentera ett av de stora prisen i år är Ninja Thyberg, som låg bakom mästerliga Pleasure. Även om hon inte är nominerad i år, är nerverna på helspänn.

– Jag är lite nervös för att jag ska dela ut en bagge och hålla tal, men det värsta som kan hända är att mitt tal blir dåligt. Jag var så nervös förra gången, säger Ninja Thyberg.

Hur går det med nästa projekt?

– Jag kommer förmodligen att filma någonting senare i år, men vad är hemligt.

Björn Runge
Björn och Lena Runge. Foto: Joanne Zetterström/Filmtopp Media

Under årets gång har Alex Schulmans succéroman Bränn alla mina brev filmatiserats av ingen mindre än Björn Runge, vars senaste drama, The Wife, landade en Oscarsnominering för Glenn Close. Han berättar om den största utmaningen med att göra film av Bränn alla mina brev och passar på att avslöja vilka filmer som ligger honom närmast om hjärtat.

– Den största utmaningen var att göra en bra film på en väldigt fungerande bok. Att sedan jobba med tre olika tidsplan och att ge sig in i bredfilmsgenren, mycket svårt. Jag tycker ändå att vi landar med fötterna. Om jag vänder mig om är samtidigt filmen som ligger närmast hjärtat och The Wife. De andra ligger där och gungar, men i dem är helheten större än delarna, säger Björn Runge till Filmtopp.

Guldbaggen 2023
Foto: Joanne Zetterström/Filmtopp Media

På skådespelarfronten är Katia Winter nominerad för sin fenomenala insats i den flippade komedin Året jag slutade prestera och började onanera i regi av Erika Wasserman de båda delar med sig av sina tankar om kvällen

- Vi är väldigt hedrade över att vara nominerade, det är inte så vanligt med en komedi som blir så upphöjd på det här viset. Jag är så glad för detta, säger Erika.

- Jag försöker att inte tänka på priset men alla påminner mig om det var femte minut, skrattar Katia.

oscar Töringe
Foto: Joanne Zetterström/Filmtopp Media

Oscar Töringe har chansen på en Guldbagge för Sanna Lenkens utmärkta familjefilm Comedy Queen, men att återbesöka egna barndomsfavoriter med sina egna barn kan vara något av en utmaning.

- Vi såg så mycket smalt när jag växte upp, Kurosawa och Jacques Tati, mina föräldrar var inte så mycket för Sällskapsresan. Men min åttaåriga dotter såg Queen of Comedy och gillade den, skrattar Oscar Töringe.

Med det tackar vi för årets Guldbaggegala och gör oss redo för den stora efterfesten. Här kommer några fler bilder från mattan!

NÄSTA ARTIKEL