Ruben Östlund med ny chans att vinna Guldpalmen

Flera svenska regissörer tävlar om Guldpalmen i Cannes

Filmtopp
14 april 2022 kl. 15:30

Tre svenska regissörer har chans att vinna festivalen åtråvärda pris.

I dag tillkännagavs det att inte mindre än tre svenska regissörer tävlar om Guldpalmen i Cannes. Svenska Filminstitutet presenterar samtliga av dem, och deras filmer, i ett pressmeddelande.

I dag tillkännagavs det att inte mindre än tre svenska regissörer tävlar om Guldpalmen i Cannes: Tarik Saleh med Boy from Heaven, Ruben Östlund med Triangle of Sadness, samt Ali Abbasi med danska Holy Spider, samproducerad med bland andra Sverige.

Boy From Heaven av Tarik Saleh

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azhar universitetet i Kairo, Sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider hastigt universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar, och Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

I rollen som Adam återfinns Tawfeek Barhon och som Ibrahim ser vi Fares Fares. I övriga roller: Mohammad Bakri, Makram J. Khoury, Mehdi Dehbi m.fl.

Mer läsning:

Triangle of Sadness av Ruben Östlund

Triangle of Sadness är en samtidssatir som genom modellparet Carl (Harris Dickson) och Yaya (Charlbi Dean), tar avstamp i modevärldens finrum, fortsätter på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten (Woody Harrelson) och slutar på en öde ö där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ned.

Förutom ovan nämnda skådespelare finns också Zlatko Buric, Vicki Berlin, Henrik Dorsin m.fl. på rollistan.

SF Studios kommer distribuera Triangle of Sadness i alla nordiska länder och den förväntas få sin svenska premiär den 2 september.

Holy Spider av Ali Abbasi (samproduktion)

En journalist bestämmer sig för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad. Det blir en jakt på mördaren – The Spider Killer – som hävdar att han städar gatorna från syndare.

Filmen är en dansk-tysk-fransk-svensk samproduktion.

Cannes filmfestival pågår mellan 17–28 maj.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL