Filmstjärnan Alec Baldwin riskerar 21 månaders fängelse för dråp

Filmstjärnan Alec Baldwin riskerar 21 månaders fängelse för dråp

Filmtopp
19 januari 2023 kl. 17:01

Åtalas tillsammans med produktionens vapenhanterare

Filmstjärnan Alec Baldwin blir nu åtalad för skjutningen av fotografen Halyna Hutchins, och riskerar därmed upp till 21 månaders fängelse.

Närmare 16 månader efter att skådespelaren Alec Baldwin av misstag tagit livet av filmfotografen Halyna Hutchins och skadat filmens regissör Joel Souza med en laddad pistol på inspelningen av westernfilmen Rust i New Mexico, kommer nu beslutet att han åtalas för vållande till annans död. Baldwin åtalas tillsammans med produktionens vapenhanterare Hannah Gutierrez-Reed. Efter en överenskommelse kommer regiassistenten David Halls lindrigare undan. 

– Efter en grundlig granskning av bevisen och New Mexicos lagar har jag bestämt att det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal mot Alec Baldwin och andra medlemmar i filmteamet på Rust, säger advokaten Mary Carmack-Altwies i ett pressmeddelande.

– Under min vakt står ingen ovan lag, och alla förtjänar rättvisa, fortsätter hon. 

Andrea Reeb heter den specialåklagare som tilldelats fallet. Hon kommenterar beslutet om åtal vidare: 

– Om någon av Alec Baldwin, Hannah Gutierrez-Reed eller David Halls hade gjort sitt jobb, skulle Halyna Hutchins vara vid liv idag. Det är så enkelt. Bevisen visar en brottslig likgiltighet inför säkerheten på filminspelningen av Rust. I New Mexico finns det inte plats för filminspelningar som inte tar statens åtagande för vapensäkerhet och allmän säkerhet på allvar. 

Filmstjärnan Alec Baldwin riskerar 21 månaders fängelse för dråp
Foto: Paramount Pictures.

Efter dråpet riskerar Alec Baldwin 21 månaders fängelse

Regiassistenten David Halls nådde en överenskommelse med åklagarna för anklagelsen om vårdslös användning av ett dödligt vapen. Han står därför inför en avstängning och sex månaders villkorlig dom. För Alec Baldwins del riskerar det att bli ett högre pris. Skådespelaren kan få spendera så mycket som 21 månader i fängelse. 

Alec Baldwin har ännu inte kommenterat åtalet mot honom. I oktober 2022 återupptogs inspelningen av "Rust".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL