Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmen som inviger Göteborg Film Festival 2023

Filmen som inviger Göteborg Film Festival 2023

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
28 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
28 december 2022

Och de spelar på invigningsfesten

Snart är det dags för en ny upplaga av Göteborg Film Festival, och nu har TriArt Film annonserat att det blir dramat "Exodus" som inviger festivalen. Samtidigt har festivalen själv annonserat vilka artister som kommer att uppträda under den stora invigningsfesten.

Den 27 januari invigs Göteborg Film Festival med världspremiär av Abbe Hassans brinnande drama "Exodus". Filmen är dessutom uttagen till festivalens sektion Nordic Competition. Visningar av "Exodus" äger denna dag också rum på andra orter och biografer över hela landet – från Kiruna i norr till Malmö i söder.
 
– Jag är otroligt glad över att få äran att inviga festivalen 2023. Det är en festival som betytt mycket för mig genom åren, så det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag ser fram emot att se filmen med publik, och tillsammans med alla fantastiska människor som varit med och skapat filmen, säger Abbe Hassan, filmens regissör, i ett pressmeddelande.
 
Exodus är ett starkt flyktingdrama och utspelar sig över hela Europa. 12-åriga Amal flyr kriget i Syrien och tvingas lägga sitt liv i människosmugglaren Sams händer. Samtidigt är Amal ett åtråvärt byte för den traffickingorganisation som är på ständig jakt efter nya unga flickor att utnyttja och sälja. Sam är den som kan rädda henne från såväl krigets som människohandelns fasor, Amal är den som med sin fantasi och lekfullhet kan lätta Sams cyniska sinne, och få honom att göra upp med sitt förflutna.  

– Det känns fantastiskt att kunna inviga årets festival med en så aktuell, drabbande och vacker film som Exodus. Det är en film som med visuell kraft och hög intensitet berättar en historia om flykt som kommer engagera många och ger festivalens fokus Homecoming en djupare resonansbotten, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.
 
"Exodus" har Biopremiär den 3 mars.
 Göteborg Film Festival
Foto: Göteborg Film Festival.

Artisterna som inviger festivalen

Det blir alltså "Exodus" som inviger själva filmfestivalen, men den ska också ha en officiell invigningsfest – och det blir en stjärnspäckad sådan. Göteborg Film Festival meddelar att Titiyo, Familjen och Deki Alem spelar på den stora invigningsfesten.

Efter två års frånvaro är det äntligen dags för invigningsfest igen när Göteborg Film Festival intar Trädgår'n den 27 januari. På plats kommer några av Sveriges hetaste liveartister att vara, för att hjälpa till att inleda den 46:e upplagan av Göteborg Film Festival på bästa möjliga sätt. Bland kvällens huvudnummer hittar vi Titiyo med Sunnan, Familjen och Deki Alem.

– Det är underbart att den klassiska invigningsfesten är tillbaka efter två års väntan. Det är en fest som jag själv har besökt som gäst genom åren och det känns ärofyllt att få vara med och boka alla mina favoritartister och DJ:s. Festen är fylld med så många av Sveriges tyngsta artister att jag nästan tycker att den till och med borde kallas för en mindre musikfestival! säger Magnus Nylander, evenemangsproducent Göteborg Film Festival.

Utöver de ovan nämnda artisterna kommer även Mark Seven, Sadag Modiri, Karin Wramner och Salad Hilowle B2B Neil Wigardt finnas på plats som DJ:s.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL