Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Alla vinnare på Göteborg Film Festival 2022

Alla vinnare på Göteborg Film Festival 2022

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 februari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 februari 2022

"As in Heaven" vinner Dragon Award Best Nordic Film

"As in Heaven", regisserad av Tea Lindeburg, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film. Här är alla vinnarna på Göteborg Film Festival!

Idag lider GIFF mot sitt slut och under gårdagen krönte juryn årets vinnare. Du hittar dem här!

Dragon Award Best Nordic Film – As in Heaven

"As in Heaven".
Foto: Motor.

 

The Dragon Award Best Nordic Film 2022 går till As in Heaven av Tea Lindeburg. Prissumman är på 400 000 kronor och presenting partner för tävlingen är Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Juryns motivering: Denna starka och engagerande film tar med oss in i ett brutalt landskap fyllt av blod, smuts och livsavgörande beslut. Det är en karaktärsdriven film som berättar en historia om hopp, vidskeplighet och lydnad, där vi följer en ung kvinnas förvandling från att vara fri till att tyngas under en kvävande ansvarskänsla. Huvudkaraktären gör en makalös insats och vi rörs verkligen av perspektivet: Att föda är en naturlig del av livet, något som alla berörs av – och ändå har vi sällan sett detta fenomen skildrat med en sådan här påträngande och smärtsamt rå kvalitet på film förut. Vi hoppas att det här priset uppmuntrar regissören att fortsätta utveckla sitt cinematografiska språk, och ge oss dessa sällan sedda, men viktiga perspektiv.

Dragon Award Best Acting – Seidi Haarla

Kupé nr 6
Foto: Folkets Bio.

 

För fjärde året delar Göteborg Film Festival ut sitt skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Dragon Award Best Acting går till Seidi Haarla för rollen som Laura i Kupé nr 6.

Juryns motivering: Vinnaren av skådespelarpriset bokstavligen vibrerade ut från duken och in i våra hjärtan. Genom sitt hudnära spel tog hen oss på en resa som utforskade identitet, kärlek och tillhörighet. Och förmedlade, med stort mod, vad det innebär att vara vilse inuti sig själv, men samtidigt lyckas förbli orädd och nyfiken på världen.

Sven Nykvist Cinematography Award – De oskyldiga

De oskyldiga
Foto: TriArt.

 

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf i Nordic Competition, går i år till Sturla Brandth Grøvlen för filmfotot i De oskyldiga.

Juryns motivering: I denna överraskande film tar oss filmfotografens blick till barnets värld, med stark närvaro och intimitet. Bilderna lyckas framkalla mystiska krafter i barnet och går ytterligare ett steg för att synliggöra demonen också hos oss i publiken. Imponerande visuella val skapar spänning samtidigt som midsommarens fantastiska ljus utforskar de olycksbådande känslorna i mörkret.

FIPRESCI-priset – Kupé nr 6

Kupé nr 6
Foto: Folkets Bio.

 

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, går till Juho Kuosmanen och filmen Kupé nr 6

Juryns motivering: För den övertygande blandningen av episk road movie och melodrama, som samtidigt förmår att bibehålla sin intimitet, för sina känsliga karaktärsporträtt som går på djupet, samt sitt engagemang för kontroversiella och oväntade val.

Audience Dragon Award Best Nordic Film – De oskyldiga

De oskyldiga
Foto: TriArt.

 

Årets publikpris för bästa film i Nordic Competition går till De oskyldiga av Eskil Vogt.

Dragon Award Best Nordic Documentary

A House Made of Splinters
Foto: Nordisk Film.

 

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary har tilldelats Simon Lereng Wilmont för filmen A House Made of Splinters

Juryns motivering: Priset går till en exceptionellt vacker film. En film som med sin närvaro och förtvivlan är mer akut och brinnande än någonsin möjligt. Med poetiska, oförglömliga bilder ger den en röst till barnens hjärtskärande historier, med ett brutalt krig ständigt i bakgrunden. Berättelsen och bilderna som bär en sådan tyngd känns ibland lätta, som en såpbubbla som svävar bekymmerslöst i ett rum. Trots det totala mörkret finns det ett litet skimmer av ljus, en känsla av värme och hopp.

The Ingmar Bergman International Debut Award

Vera Dreams of the Sea
Foto: ISSTRA Creative Factory.

 

Årets Ingmar Bergman International Debut Award tilldelades Vera Dreams of the Sea av Kaltrina Krasniqi. Priset består av en vistelse på Bergmangårdarna på Fårö och personligt besök på Bergmanarkivet i Stockholm.

Juryns motivering: Vi dyker in i en skickligt konstruerad debut där varje scen tar oss djupare in i vår fängslande hjältinnas kamp, medan hon flyttar fram gränserna för cementerade patriarkala strukturer. Genom att låta familjemedlemmarna samspela på ett sofistikerat sätt, skapar regissören ett rörande och spännande porträtt av ett kvävande samhälle och det mod som krävs för att göra sig hörd.

Dragon Award Best International Film

Playground
Foto: New Wave Films.

 

För femte gången delades Dragon Award Best International Film ut. Priset, som röstas fram av publiken, går i år till Playground av Laura Wandel.

Draken Film Award

Kortfilmen "2gether" producerad av Nordantill vann Draken Film Award.
Kortfilmen "2gether" producerad av Nordantill vann Draken Film Award.

 

Vinnaren av Draken Film Award 2022 är 2gether av Kim Ekberg.

Det nyinstiftade Draken Film Award tilldelas en svensk kortfilm i festivalens program som utmärker sig i sin gestaltning, konstnärliga höjd eller genom att utmana och vidga berättandet i det korta formatet.

Juryns motivering: Med överraskande berättargrepp och ett experimentellt bildspråk leker filmen med förväntningar och fördomar i en kreativt berättad, modern kärlekssaga. När reality-tv tillåts växa till magisk realism dansar kärlekskranka sömngångare i Norrköpingsnatten.

Priser som tidigare delats ut under festivalen

Honorary Dragon Award tilldelades Luca Guadagnino som tog emot sitt pris den 3 februari vid ett Directors Talk på Stora Teatern.

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades Rebecca Ferguson som tog emot sitt pris den 4 februari vid ett Actors Talk på Stora Teatern.

Startsladden, för årets bästa kortfilm, tilldelades Bromance av SaraKlara Hellström. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster.

Publikens pris för bästa kortfilm i Startsladden gick till Vi var barn då av Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani. Priset delades ut i Studio Draken på kvällen den 26 januari.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kronor, tilldelades Felix Herngren för Dag för dag.

Nordisk Film & TV Fond Prize gick till manusförfattarna Gísli Örn Gardarsson, Björn Hlynur Haraldsson och Mikael Torfason för den isländska tv-serien Blackport.

Se också vilka vi på Filmtopp tyckte var de bästa filmerna på Göteborg Film Festival 2022.

NÄSTA ARTIKEL