Bruce Willis i Die Hard

Filmen som fick Bruce Willis att sparka sin agent – tackade nej till Oscarsvinnare

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 19 april 2023 kl. 19:04 | Publicerad 18 april 2023 kl. 21:04

Agenten stoppade Willis från drömrollen

Bruce Willis har pensionerat sig med en rad minnesvärda roller i bagaget. Men det hade kunnat bli ännu mer av den vara om han inte hade uppmanats att tacka nej till en Oscarsvinnande film – vilket ledder till att han valde att sparka sin agent och stora delar av sitt team.

Die Hard
Bruce Willis i "Die Hard" (1988). Foto: Twentieth Century Fox.

För ett drygt år sedan tvingades Bruce Willis pensionera sig på grund av sitt hälsotillstånd och tidigare i år bekräftades det att han diagnostiserats med demens. Trots att Willis var tvungen att tacka för sig som skådespelare tidigare än önskvärt, och trots att det blev en flopp under karriären, så går han till historien som en ikon på vita duken.

Med roller i kultfilmer som Die Hard (1988), Pulp Fiction (1994), Det femte elementet (1997) och Sjätte sinnet (1999), plus en rad andra framgångar, har han en meritlista som skulle göra de flesta avundsjuka. Trots de många minnesvärda rollerna hade det kunnat bli ännu fler. Det finns nämligen ett par rullar som han senare erkänt att de gled honom ur händerna. En film som Bruce Willis gick miste om fick honom till och med att byta agent.

Den engelske patienten
Ralph Fiennes i "Den engelske patienten" (1996). Foto: Egmont Film.

Filmen som fick Bruce Willis att sparka sin agent – tackade nej till Oscarsvinnare

Det är alltså inte en av de filmer som Bruce Willis har medverkat i som fick honom att byta ut delar av sitt professionella entourage, utan en film han gick miste om till följd av uppmaningar från sin agent.

Filmen det handlar om är inte vilken som helst utan den niofaldiga (!) Oscarsvinnaren Den engelske patienten (1996). Enligt utsagor ska Willis fått ett konkret erbjudande att medverka i filmen i rollen som Carvaggio, och han ska själv ha varit manad att tacka ja. Bruce Willis valde i slutändan att tacka nej trots allt – och det under uppmaning av sin agent, som inte tyckte att han skulle samarbeta med regissören Anthony Minghella.

– Jag övertalades av min agent att inte jobba med Anthony Minghella, har Bruce Willis tidigare erkänt.

Rollen gick istället till Willem Dafoe och filmen gick som sagt vidare och vann nio Oscarsstatyetter. Filmens stora framgångar ska sedermera ha fått Willis att sparka sin agent och delar av sitt team för den, bevisligen, dåliga rådgivningen han fick.

En annan film vid sidan om Den engelske patienten som Bruce Willis har sagt att han ångrar mest att han inte gjorde är Ghost (1990). Willis var aktuell för huvudrollen – som bekant snappades upp av Patrick Swayze istället – men tackade nej för att han helt enkelt inte trodde på konceptet.

Bruce Willis må gräma sig över några enstaka missade roller, men förhoppningsvis är det hans många framgångar som ligger honom närmast hjärtat.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL