Fängslade iranske No Bears-filmskaparen Jafar Panahi utlyser hungerstrejk

Fängslade regissören Jafar Panahi hungerstrejkar – aktuell på Göteborg Film Festival

Moa  Andersson
02 februari 2023 kl. 10:02

Den iranske regissören är just nu aktuell på Göteborg Film Festival

Jafar Panahi har inlett en hungerstrejk för att protestera att han fortfarande hålls kvar i Teherans Evin-fängelse – trots att Irans högsta domstol har upphävt domen som ledde till hans frihetsberövande.

Den fängslade, iranske filmregissören Jafar Panahi har inlett en hungerstrejk i Evin-fängelset i Teheran. Filmskaparens fru, Tahereh Saeidi, tillkännagav protestaktionen på sin Instagram under gårdagskvällen.

I ett uttalande skickat till The Hollywood Reporter från fängelsecellen – och översatt av regissörens publicist – berättade Panahi i höstas om att han fängslats av Irans rättsväsende för att fullborda ett sexårigt fängelsestraff, som utdömdes för över ett decennium sedan.

No Bears
No Bears. Foto: Celluloid Dreams.

Kommer vägra all mat, dryck och medicin

Jafar Panahi har tidigare vunnit Guldbjörnen, det finaste priset som delas ut vid filmfestivalen i Berlin. Hans filmer, som skildrar sociala frågor, har väckt ilska hos den Islamiska republiken. Det var i juli 2022 som han tillsammans med andra iranska filmskapare protesterade mot fängslandet av två branschkollegor, bara för att själv arresteras och fängslas i Evin-fängelset. Detta efter att en domare återigen valt att lyfta den mer än tio år gamla fängelsedomen mot honom.

– Arrestering var mer som gangsterverksamhet och gisslantagande än verkställandet av en rättslig dom, säger Panahi i uttalandet som nu publicerats på Instagram.

Regissörens senaste film No Bears hade premiär i Venedig 2022 och han tillägger i uttalandet att han kommer att vägra all mat, dryck och medicin tills han blir fri från fängelset.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Tahereh saeedi (@taherehsaidii)

No Bears hyllad på Göteborgs filmfestival

Dissidenten och filmmakaren Panahi har under Göteborgs filmfestival blivit extremt hyllad för No Bears. Trots sitt frihetsberövande och sina återkommande problem med rättssystemet i Iran har Panahi lyckats bli en av Irans mest dekorerade filmregissörer.

Den hyllade filmen kan se självbiografisk ut, men den går att tolka på flera nivåer. Den handlar om en filmmakare som har åkt till en liten by vid gränsen till Turkiet för att göra klart sin film, då fattar byinvånarna misstankar mot honom och skräms med björnar.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL