Dune

BIODÖDEN: Warner släpper 17 storfilmer på HBO Max 2021

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 16:07 | Publicerad 04 december 2020 kl. 11:12

Warners VD: – Vi vet att nytt innehåll är biografernas livsblod, men vi måste se till verkligheten.

Under 2020 har flera storfilmspremiärer ställts in på grund av det rådande världsläget. Filmer har flyttats till 2021 och säcken med osläppta titlar börjar bli knökfull. Nu meddelar Warner Bros. att de kommer att släppa alla sina nya biofilmer under det nästkommande året direkt för streaming samtidigt som de kommer till världens biografer.

År 2020 har varit tufft för filmbranschen i stort. Produktioner har pausats och premiärer har flyttats, allt på grund av det rådande läget med coronaviruset.

I slutet av september ringde Filmtopp flera av landets biografer som berättade att läget var kritiskt, att personal fått gå och att situationen inte är hållbar. Sedan regeringens nya restriktioner har även Sveriges största filmkedja Filmstaden fått stänga dörrarna i väntan på bättre tider.

Ett annat hot biograferna är att storfilmerna har börjat släppas direkt på streamingtjänster istället för att få en biopremiär när läget klarnat. Disney har exempelvis lanserat Mulan Disney+ och på juldagen släpper de även Pixars nya familjefilm Själen på sin streamingtjänst.

– Jag är säker på att Mulan inte hade gått direkt till Disney+ om det inte vore för den här covid-situationen. Framförallt när USA är stängt och med en hel del annat trassel runt om i världen. Det passade också bra med lanseringen av Disney+ i ett antal regioner i världen, sa Filmstadens programdirektör Per Mårtensson när vi pratade med honom om krisen.

Släpper 17 storfilmer direkt för streaming.

Birds of Prey
Harley Quinn återvänder i "Suicide Squad 2" som släpps direkt på HBO Max. Foto: Warner Bros.

I går natt svensk tid meddelade Warner Bros. att de under 2021 kommer att släppa alla sina storfilmer på streamingtjänsten HBO Max i USA samtidigt som de går upp på bio. HBO Max är nämligen ett samarbete mellan HBO och Warner Media.

Enligt uppgifter handlar det även om stora titlar som The Matrix 4, Suicide Squad 2 och Dune. Totalt rör det sig om 17 filmer, som kostat över en miljard dollar att producera.

Anledningen uppges vara att bolaget inte tror att corona-läget kommer att blir tillräckligt förbättrat i USA under 2021 för att det ska vara lönsamt att visa filmerna enbart på bio. Detta trots att ett vaccin uppges släppas inom några månader.

– Vi vet att nytt innehåll är biograferna livsblod, men vi måste balansera detta med verkligheten om att de flesta biograferna i USA sannolikt kommer att vara aktiva under reducerad kapacitet under 2021, säger Ann Sarnoff, VD på WarnerMedia Studios.

Hon kallar upplägget för en "unik ettårsplan", men frågan är om det ens är möjligt att gå tillbaka till hur det var innan efter en sådan här pass revolutionerande satsning.

Biofilmerna som släpps på HBO Max 2021:

Conjuring
Den nya Conjuring-filmen släpps direkt på HBO Max. Foto: Warner Bros.
 • The Little Things
 • Judas and the Black Messiah
 • Tom & Jerry
 • Godzilla vs. Kong
 • Mortal Kombat
 • Those Who Wish Me Dead
 • The Conjuring: The Devil Made Me Do It
 • In The Heights
 • Space Jam: A New Legacy
 • The Suicide Squad
 • Reminiscence
 • Malignant
 • Dune
 • The Many Saints of Newark
 • King Richard
 • Cry Macho
 • Matrix 4

HBO Max lanseras i Sverige.

HBO Max

Samtidigt som det blev klart att Warner Bros. släpper sina filmer på HBO Max, blev det också klart att HBO Max ska börja lanseras i Europa, vilket förändrar en del i TV-kanalens intrikata nät av streamingtjänster världen över som vi reder ut i den här artikeln.

Några av tjänsterna är: HBO Nordic, HBO Asia, HBO Europe, HBO Go och nu senast HBO Max.

Utbudet på dessa tjänster har varierat där HBO Nordic har stått för ett av de bästa, men efter att HBO Max lanserades förändrades läget och den nya tjänsten blev den mest intressanta. Inte minst på grund av det nära samarbetet med Warner Bros. och med kvalitetsfilmsdistributören Criterion.

Tidigare har det inte har funnits några planer för att lansera HBO Max i Sverige, vilket också har lett till att flera HBO Max-produktioner dykt upp hos andra svenska streamingbolag före de har nåt HBO Nordic. Exempelvis släpptes Ridley Scotts sci-fi Raised by Wolves Comhem Play+ månader innan den lanserades på HBO Nordic och C More var länge ensamma med att visa Anna Kendrick-frontade Love Life.

Filmtopp har kontaktat Karin Larsdotter, Nordic PR Manager på HBO Nordic, om vad detta innebär för oss i Sverige:

Kommer HBO Max att lanseras även i Sverige? Och vad händer i så fall med HBO Nordic?

– Ja, Alla HBO:s streamingtjänster, inklusive HBO Nordic, uppgraderas till HBO Max.

Hur ser det ut med biofilmerna som ska lanseras på HBO Max i USA, kommer de också till Europa?

– Det som gick ut om Warner Bros-filmerna under 2021 gäller HBO Max USA, så det påverkar inte för vår del. Vi kommer givetvis ge mer information om allt som gäller HBO Max i Sverige och övriga Europa längre fram.

När vi frågar om vilka kanaler och distributörer som kommer att finnas tillgängliga på HBO Max i Sverige, säger Karin att det är för tidigt för att gå in på den här typen av detaljer.

Filmstaden intresserade av liknande streamingtjänst.

Filmtopp har tidigare frågat Filmstadens Per Mårtensson om de har planer på en liknande streamingtjänst:

– Vi tittar på en massa olika alternativ runt om i världen och det finns biografägare som har en egen VOD-tjänst. Vill du gå på bio, så går du på bio. Vill du sitta hemma och se på film, så gör du det istället. Du använder samma plattform för att boka biobiljetter och streama film. Vi hade det inhouse tidigare med SF Anytime, när vi var ägda av Bonnier. Tanken är inte främmande, men jag kan inte säga att vi tittar på något sådant i dag. Det är stora projekt att sätta igång, som kräver en hel del resurser, men det är klart att det vore intressant att titta på en sådan sak, absolut.

När vi kontaktar Per Mårtensson i dag säger han följande om Warner Bros. beslut:

– Vi har i dagsläget inte mycket mer information än vad som går att läsa i medierna om strategin för den amerikanska marknaden men vi kommer självklart diskutera detta med Warner lokalt i Sverige. Tillsvidare räknar vi dock med att Warners filmer för 2021 har vanliga biografpremiärer precis som tidigare.

MER LÄSNING: Filmstadens om Disney+

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL