EXTRA: Filmstaden stänger ALLA sina biografer

EXTRA: Filmstaden stänger ALLA sina biografer

Filmtopp
16 november 2020 kl. 17:11

Efter regeringens besked stängs Filmstaden.

Sveriges största biografkedja, Filmstaden, stänger nu alla sina biografer. Detta efter regeringens besked om sänkt besökarantal.

Tidigare i dag kunde vi rapportera att regeringen gjort en tvärvändning i sina coronarestriktioner. Efter att tidigare ha flaggat för att kunna öppna upp restriktionerna ytterligare, till 300 personer med lämpligt avstånd, meddelar nu regeringen att skruvarna dras åt rejält.

Från och med den 24 november får max 8 personer samlas under allmänna sammankomster, vilket inkluderar biovisningar.

Nu rapporterar SVT att Filmstaden stänger alla sina biografer.

– Det är så himla dystert, men vi kommer behöva stänga. 24 november – 22 december. Det är så länge åtta personersgränsen ska gälla, sen är det klart att det är svårt att veta när man får besked hur det blir efter 22 andra december, säger Helena Eklund, commercial director på Filmstaden.

Nu hoppas Filmstaden på att läget ser annorlunda ut under julhelgen, som är årets viktigaste tid för landets biografverksamhet.

Svenska bio håller öppet.

Filmstaden är givetvis inte den enda aktören i Sverige och hur de andra biograferna väljer att göra återstår att se. Enligt SVT ska Svenska bio hålla fortsatt öppet:

 

– Nej, vi kommer inte att ställa in några föreställningar, vi kommer att fortsätta ha öppet med de nya restriktionerna. Vi har ett ansvar mot de filmkreatörer som släppt film och mot våra medarbetare som tjänstgör hos oss – och mot vår publik. Det är inte på biografer som smittspridningen har skett. Ska Peter Fornstam, VD på Svenska bio, ha sagt.

När Filmtopp tidigare i höstas pratade med några av landets mindre aktörer, vittnade flera biografägare om att läget är långt ifrån hållbart.

– Katastrof. Nära på inga intäkter och biografen hänger på skör tråd just nu. Ytterst osäkert om biografen överlever fram till jul, sa Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an i Piteå.

– Vi har fått låta mer än hälften av vår personal gå och vi sitter i en ekonomisk sits som är extremt påfrestande för verksamheten, berättade Anna Reimegård, verksamhetschef på Bio Roy i Göteborg

MER LÄSNING: HÄR HITTAR DU ALLA VÅRA CORONA-NYHETER.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL