Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bio

EXTRA: Biopubliken sänks till 8 personer

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 november 2020

Taket för allmänna sammankomster sänks drastiskt.

För att begränsa spridningen av coronaviruset inför nu regeringen drastiska skärpningar. Glöm besökartaket på 300 personer, från och med den 24 november är det 8 personer som gäller.

Den rådande coronakrisen har slagit hårt mot omvärldens biografer. Den sociala distanseringen och oron för att vistas på allmänna platser har lett till att produktionen av storfilmer har bromsats upp och att biopremiärer har skjutits fram.

När No Time To Die flyttades till april 2021 var läget så allvarligt att en av världens största biografkedjor, Cineworld, stängde över 100 biografer.

Även här i Sverige har läget varit allvarligt. I Filmtopps reportage om den rådande situationen vittnade flera biografägare om att läget är långt ifrån hållbart.

– Katastrof. Nära på inga intäkter och biografen hänger på skör tråd just nu. Ytterst osäkert om biografen överlever fram till jul, sa Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an i Piteå.

– Vi har fått låta mer än hälften av vår personal gå och vi sitter i en ekonomisk sits som är extremt påfrestande för verksamheten, berättade Anna Reimegård, verksamhetschef på Bio Roy i Göteborg.

Efter att tidigare ha flaggat för att kunna öppna upp restriktionerna ytterligare, till 300 personer med lämpligt avstånd, meddelar nu regeringen att skruvarna dras åt rejält. Max 8 personer får samlas under allmänna sammankomster, vilket inkluderar landets biografer.

– Det är en mycket tydlig och skarp signal till varje människa i vårt land om vad som gäller framöver. Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag hemma. Ställ in! Sa Stefan Löfven under pressträffen.

MER LÄSNING: Senaste nytt om coronaviruset.

NÄSTA ARTIKEL