Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Experterna eniga: Dune ska ses på bioduken

Experterna eniga: Dune ska ses på bioduken

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
14 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
14 september 2021

Filmen släpps på bio och HBO Max samma dag.

"Dune" hade världspremiär på Venice film Festival och tar direkt sin plats bland våra mest älskade science-fiction klassiker. Expertkåren som har hunnit se filmen är samstämmig – den ska med tanke på sin storhet ses på en så stor duk som möjligt.

The Daily Beast berättar i en artikel om hur det evigt runtpassade projektet Dune nu kommit till världen efter en lång väntan, tack vare Denis Villeneuve. De och många andra som sett filmen menar att filmen, efter så lång väntan, förtjänar att ses på en så stor duk som möjligt – trots att den på många marknader lanseras på HBO Max simultant med biopremiären.

Den storslagna filmen är baserad på Frank Herberts sci-fi-roman från 1965 med samma namn, och har väldigt många stora stjärnor på rollistan, inklusive namn som Zendaya, Timothée Chalamet och Stellan Skarsgård.

Filmtopps Rasmus Torstensson håller i sin recension av "Dune" med om att filmen bör ses på en stor duk:

“Överlag märks det att Villeneuve och hans fotograf Greig Fraser (Arrival, Zero Dark Thirty) har gjort ett strålande jobb med både bildsättning och berättande. Varje enskild bildruta är en som Picasso-tavla för sci-fi-älskare och det skulle inte förvåna mig om Hans Zimmer kniper ännu en Oscarsnominering för sin bombastiska musik. Precis som Villeneuve själv sagt är Dune en film som måste ses på största möjliga duk.” 

"Dune" släpps på svenska biografer 15 September.

LÄS OCKSÅ: Biofilmer – populärast just nu

Manfred Gradin

NÄSTA ARTIKEL