Sagan om ringen-skådespelaren Elijah Wood sågar AMC-biografer

Elijah Wood sågar Filmstadens ägare: "Straffar låginkomsttagare"

Moa  Andersson
08 februari 2023 kl. 10:02

Sagan om ringen-skådespelaren Elijah Wood kritiserar Filmstadens ägare: "Alltid varit ett heligt demokratiskt utrymme"

Elijah Wood, mest välkänd för sin roll som Frodo Baggins i "Sagan om ringen", kritiserar AMC-biografer för att de nu justerar sin biljettprissättning.

AMC Theatres får motreaktioner efter att ha tillkännagivit sitt nya Sightline-initiativ, som ändrar biljettprissättningen baserat på platsplacering i biosalongen, detta rapporterar Variety

Detta skulle även kunna påverka Sveriges biografer framöver, då AMC äger Filmstaden. Det är därför inte helt osannolikt att priset för en biobiljett i framtiden kan komma att grundas på vad man sitter på för plats även i Sverige, något som Filmtopp rapporterade om i går.

Sagan om ringen-skådespelaren Elijah Wood är redan en av initiativets mest högljudda kritiker, och har på sina sociala medier fördömt beslutet som potentiellt kommer begränsa filmbesökare med lägre inkomster.

"Ett heligt demokratiskt utrymme"

– Biografer är och har alltid varit ett heligt demokratiskt utrymme för alla. Detta nya initiativ från AMC Theatres skulle i huvudsak straffa människor med lägre inkomst och belöna de med högre inkomst, skriver WoodTwitter.

Wood, som härnäst ses i Showtimes Yellowjackets säsong 2, fick sällskap av många andra i kritiken mot AMC-biografer, som är den största biografkedjan i USA. 

Elijah Wood i Sagan om ringen
Elijah Wood i Sagan om ringen. Foto: New Line Cinema.

Initiativet startar på fredag

Sightline-initiativet startar redan på fredag i utvalda AMC-salonger i New York, Chicago och Kansas City. Slutligen kommer detta initiativ utökas till alla amerikanska AMC-biografer fram till och med slutet av 2023. 

Initiativet kommer innebära att AMC-biografer kommer erbjuda tre olika prissättningsalternativ för sittplatser:

  1. Standard Sightline är sittplatser som är vanligast i auditorier och är tillgängliga för den traditionella biljettkostnaden.
  2. Value Sightline är platser på främre raden av auditoriet, samt utvalda ADA-säten i varje auditorium, och är tillgängliga till ett lägre pris än Standard Sightline-säten.
  3. Preferred Sightline är sittplatser i mitten av auditoriet och är prissatta till en "premie" jämfört med vanliga Sightline-säten.

AMC noterade i sitt tillkännagivande att medlemmar kommer kunna reservera platser i Preferred Sightline-sektionen utan extra kostnad. Value Sightline-prissättning är endast tillgänglig för AMC Stubs-medlemmar, inklusive det kostnadsfria medlemskapet.

Filmtopp har sökt Filmstaden för en kommentar. Den svenska biografjätten har bett om att få återkomma.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL