Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hajen 2

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #93

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 juni 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 juni 2020

Med Steven Spielbergs "Hajen" i fokus.

I torsdags släppte “Everdahl & Karlssons film TV” sitt senaste avsnitt, nummer 93 i ordningen, där det var dags att damma av Steven Spielbergs älskade skräckklassiker “Hajen” (“Jaws”).

I det senaste avsnittet av “Everdahl & Karlssons film TV” följer Johan, C-G och Göran följer upp sin "badpodd" åt Svensk Filmdatabas med en djupdykning i en riktig sommarrulle - närmare bestämt den som gjorde C-G rädd (i alla fall ibland) för att ens bada i swimmingpool: Hajen!

Hajen, eller Jaws som den heter borta i Amerikat, räknas som den första "blockbustern", satte sommarskräck på kartan och kammade hem Oscarn för Bästa ljud, Bästa klippning och Bästa originalmusik (John Williams). Dessutom nominerades den för Bästa film, som den förlorade mot Milos Formans klassiker Gökboet.

Som om inte det var nog lyckades de faktiskt sätta sig vid ett ännu större bord än i förra avsnittet – en social form av social distansering, om så vill. Stora frågor som…

  • Handlar filmen om vår egen tid, med odjuret i rollen som coronaviruset?
  • Vilken av borgmästarens kavajer är skrikigast?
  • Och är Hajen i själva verket en kvastfening?
  • Förebådade den vår tids spektakelfilmer eller är den bara en gammaldags Erroll Flynn-matiné?

…ställdes samtidigt som våra filmvetare dikterade, diskuterade och dissekerade sina omdömen.

VARNING!!!: Hitchcock-anekdoter, liksom uttryck som ”gammal sjöbjörn” och ”ompa-ompa”, kan förekomma. Bara att hugga in!

Fördjupa dina Hajen-kunskaper med dessa artiklar!

Om Everdahl & Karlssons film TV:

Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Go'kväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.