Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Everdahl & Karlssons film TV #135

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #135

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
31 mars 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
31 mars 2022

Vi går över till prins

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

Johan, C-G och Göran är tidigt ute med att recensera The Northman, nya storfilmen med Alexander Skarsgård som kungason! Vi begrundar isländska sagor, Willem Dafoes kranium och frågan på allas läppar: Är Skarsgårds nacke tidstrogen?! Plus vulkaner och våldsam bollsport på Island.

Vi har även sett det nyligen Oscar-behängda japanska dramat Drive My Car, en av få filmer där "Onkel Vanja" repeteras i en Saab. Även här har vi spörsmål, som: Vilka Beatles-låtar lyssnade Hitler på i bunkern? Dessutom, hettiternas och neandertalarnas hemligheter! Johan lär oss att vibba! C-G luftar sin skepsis mot Oden - allfadern! Och Göran försöker prata cockney. Akta er.

Första rundan: Drive My Car och The Northman

Trailer: Se Alexander Skarsgård i The Northman
Alexander Skarsgård i "The Northman". Foto: UIP.

Två bioaktuella titlar diskuteras under avsnittets första runda: Oscarsbelönade, meditativa Drive My Car och dess totala motsats Robert Eggers testosteronstinna vikinga-Hamlet The Northman. Podden var rörande eniga om betygssättningen när det kom till Ryûsuke Hamaguchis lågmälda, men för den delen aldrig tråkiga tretimmarsdrama. Bland annat pratades Tjechov, Driving Miss Daisy och den beryktade japanska arbetsmoralen.

Betygen som sattes:

C-G: 4 av 5 (stark sådan)
Göran: 4 av 5
Johan: 4 av 5

Gemensamt betyg: 4 av 5

När det kom till The Northman satte C-G sin medhavda frukostmacka i halsen när han vid de inledande sekunderna inte bara möttes av en vulkan, utan också en dramatisk berättarröst som direkt satte tonen för vilket vikingaäventyr han skulle utsättas för. Johan och Göran hade betydligt roligare under Robert Eggers nya våldskavalkad. Splittringar i gruppen? Nja, inte riktigt kanske men C-G fick för första gången en förståelse för hur en tvångspositionerad Göran skulle må under fotbollsmatch.

Betygen som sattes:

C-G: 2 av 5
Göran: 4 av 5
Johan: 4 av 5

Gemensamt betyg: 3 av 5

Sista rundan: Två TV-serier och en film!

Minx
Ur "Minx". Foto: HBO Max.

C-G tipsar om Apple TV+ nya spionserie Slow Horses med Gary Oldman i en av rollerna. Bygger på den första boken i romansvit, så fler serier kan tänkas komma. Titeln syftar på Mi5-agenter som på grund av sina misstag skickas till en urtråkig avdelning där då får syssla med menlöst pappersarbete. Gary Oldman spelar sluskig och äcklig chef – otroligt ofräsch understryks! Klart underhållande.

Joan tipsar om Rocco och hans bröder som nu går att se på SVT Play. Ett jättestort, italienskt familjeepos som absolut inspirerat regissörer som Martin Scorsese, Francis Ford Coppola och Michael Cimino. En fattig familj från södra Italien som flyttar till storstaden för att bygga sig ett bättre liv. En hel del boxning utlovas!

Göran tipsar om komediserien MinxHBO Max. För den som inte vet betyder ordets titel "fräck slyna", hårda ord med andra ord. Används däremot ofta skämtsamt och kan jämföras med "markatta". Hur som haver, här är ordet namnet på en "herrtidning" men för kvinnor. En kvinna vill göra en feministisk tidning, men får uppbackning av en herre inom porrindustrin som kräver utvikningsbilder. 

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

NÄSTA ARTIKEL