Tvisten mellan Disney och Scarlett Johansson hettar till ytterligare

Tvisten mellan Disney och Scarlett Johansson hettar till ytterligare

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 18:18 | Publicerad 08 augusti 2021 kl. 11:12

Nya anklagelser.

Det spända tonläget mellan Disney och Marvel-stjärnan Scarlett Johansson ser ut att ha blivit än mer ansträngt under de senaste dagarna. Samtidigt som Johansson fått både stöd och kritik utifrån, så har Disney kommit med nya anklagelser mot stjärnskådespelaren.

Detta har hänt.

I slutet av juli lämnade Scarlett Johansson in en stämningsansökan mot Disney. Detta till följd av att filmjätten inte gav aktuella "Black Widow" en exklusiv biopremiär, utan lanserade den simultant på sin streamingtjänst, Disney Plus – något som Johansson och hennes representanter menar berövade henne på en stor del av hennes ersättning.

Efter den inlämnade stämningsansökan gick Disney hastigt till motangrepp mot Johansson. Dels offentliggjorde de att skådespelare redan fått 20 miljoner USD för Black Widow, men de ifrågasatte dessutom hennes karaktär i att stämningen ignorerade de hemska och långvariga globala effekterna av pandemin.

Sedan det första utbytet av ståndpunkter har läget hettat till ytterligare. Somliga har ifrågasatt att Johansson ens har övervägt en stämningsansökan efter att redan ha kompenserats med en så stor summa, samtidigt som hon fått kraftigt stöd från flera håll i branschen.

LÄS MER: Scarlett Johansson stämmer Disney

Det är många inom filmindustrins kreativa yrken som länge blickat med oro mot det förändrade distributionslandskapet. Tidigare etablerade avtal har inte alltid varit relevanta för den växande streamingmarknaden, och därför har oron grundat sig i att de stora bolagen numera kan använda sig av distributionsmodeller som gör att de själva får behålla en större del av vinsten, på bekostnad av de kreativa yrkena – från manusförfattare till skådespelare och allt där emellan.

Disneys nya metod av att lansera sina storfilmer på bio och Disney+ samtidigt ser nu ut att ha ytterligare bekräftat att oron varit befogad, eftersom det i praktiken innebär utebliven inkomst i form av exempelvis bonusar baserade på hur bra en film presterar på biograferna.

Disney ton mot Johansson hårdnar – anklagelser om PR-kampanj.

Efter att Johansson fått stöd av bland annat fackförbundet SAG-AFTRA (The Screen Actors Guild-American Federation och Television and Radio Artists), har Disney gått till ännu ett motangrepp istället för att försöka trappa av situationen.

Daniel Petrocelli, en av Disneys advokater, säger till Variety att Johanssons stämningsansökan har varit ett misslyckat försök att få Disney att skriva ut en check.

– Det är uppenbart att det här är en noggrant orkestrerad PR-kampanj för att komma till en utgång som inte går att uppnå genom stämningen, säger Petrocelli. Ingen mängd offentliga påtryckningar kan förändra eller förvränga kontraktets uttryckliga åtaganden. Det skrivna kontraktet är glasklart, tillägger Petrocelli.

Därför går Disney så hårt åt en av sina främsta stjärnor.

Black Widow
Foto: Walt Disney Studios.

Disney och Scarlett Johansson har ett mångårigt samarbeta. Skådespelaren och filmjätten har gjort nio stycken filmer tillsammans, vilket gör att de extremt hårda tongångarna kan uppfattas som omotiverade för en utomstående.

Det går givetvis inte att fastslå i detalj vad som motiverar de båda parterna, men en av anledningarna till att tvisten har eskalerat beror på att utfallet är relevant för många fler parter och det kan vara avgörande för hur streamingjättarna betalar ut kompensation i framtiden.

Den främsta anledningen till det skarpa tonläget från Disneys sida i frågan beror sannolikt på att man vill undvika en uppsjö av liknande scenarion. Strax efter att Johansson hade lämnat in sin stämningsansökan ryktades det exempelvis om att Emma Stone övervägde samma sak, och likaså Emily Blunt. Från Disneys perspektiv är det med andra ord viktigt att snabbt och tydligt försöka markera att det inte finns något att vinna på att agera på samma sätt som Johansson. 

Samtidigt har de nya distributionsmodellerna som sagt varit en källa för debatt och oro sedan länge, vilket gör att framtida förhandlingar med industrins fackförbund i frågan också spelar en stor roll för hur Disney agerar i dagens tvist med Johansson.

Fortsätter dominerande studior som Disney att distribuera genom streaming i en växande utsträckning ligger hårda förhandlingar utan tvekan för dörren, vilket gör att bolaget sannolikt vill visa sig slagkraftiga redan i dagsläget.

Hur det föränderliga landskapet för distribution av filmer kommer att påverka framtiden är svårt att säga, men det råder ingen tvekan om att det har vässat tonläget i tvisten mellan Disney och Johansson. Det sista i frågan är garanterat inte sagt.

LÄS MER: Bästa filmerna på Disney+

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL