Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Uppgifter i Discovery-dokumentär kan rentvå dömda Lars Appelvik

Uppgifter i Discovery-dokumentär kan rentvå dömda Lars Appelvik

  • Discovery+
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 oktober 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 oktober 2021

Exklusiv dokumentär sätter Rönnäsfallet i nytt ljus

"Rönnäsfallet – jakten på sanningen" är en exklusiv dokumentär i fem delar från Discovery. I den nya dokumentärserien framkommer uppgifter som skulle kunna rentvå Lars Appelvik, som dömdes till 11 års fängelse för grovt vållande till annans död m.m. Detta meddelar Discovery i ett pressmeddelande.

I den exklusiva Discovery-dokumentären "Rönnäsfallet - jakten på sanningen" framkommer nya omständigheter kring den omtalade dödsmisshandeln i Rönnäs år 2014. Uppgifter som kommer ligga till grund för en ny resningsansökan vilket kan rentvå Lars Appelvik, tvåbarnspappan som sitter dömd till elva års fängelse för våldsdådet.

Advokat Marko Tuhkanen tar i sitt arbete hjälp av den legendariske kriminalkommissarien Bo Åström och professorn Minna Gräns i kampen för rättvisa.

– Jag har en bestämd uppfattning om att Lars inte har med det här att göra över huvud taget, säger Bo Åström.

Den 21 november 2014 sker ett brutalt brott i Rönnäs utanför Vilhelmina, i Västerbotten. Tre män misstänks för dådet och Lars Appelvik blir utpekad som en medmisstänkt, ett utpekande som senare dras tillbaka. I rättsfallet konstateras att det saknas både teknisk bevisning samt vittnesmål, som binder Appelvik till våldsdådet. Trots detta döms han till elva års fängelse för grovt vållande till annans död och för flera andra punkter.

Appelvik hävdar sig vara oskyldigt dömd och flertalet experter menar att det är ett justitiemord givet den bristfälliga rättsprocessen.

– De tekniska utredningar man har gjort har man gjort felaktigt, menar Marko Tuhkanen. Man har inte konfronterat förhörspersonerna när man vet att de ljuger. Den här polisutredningen är undermålig i alla delar.

Stjärnadvokaten Marko Tuhkanen tog sig an fallet år 2019 och kunde tidigt konstatera att bevisningen var undermålig. I oktober förra året nekades hans resningsansökan, men de nya uppgifterna som framkommit i Discovery-dokumentären kommer ligga till grund för en ny resningsansökan.

Till sin hjälp har han denna gång kopplat in en av Sveriges erkänt bästa mordutredare Bo Åström och professor Minna Gräns, som undervisar i allmän rättslära vid Uppsala Universitet och har tagit upp fallet i sin undervisning som exempel på illa skött utredning. Åström har löst ett stort antal högprofilerade mordfall genom åren och jobbat med tunga utredningar för bland annat rikspolisstyrelsen, EU och FN. För honom stod det snabbt klart att Appelvik är oskyldigt dömd.

– Jag får en magkänsla av att det här är regisserat, berättar Bo Åström.

LÄS OCKSÅ: Höstens stora premiärer på Discovery+ och Kanal 5

Rönnäsfallet
Foto: Discovery+

I dokumentären och de utredningar som Marko, Bo och Minna genomför framkommer nya uppgifter. Uppgifter som kommer att ligga till grund för, och kan vara helt avgörande, för en ny resningsansökan. En process som kan leda till att rentvå Lars Appelvik. En av flera nya omständigheter man i dokumentären kommer fram till är att tidpunkten för våldsdådet skiljer sig markant från den tidpunkt polisen koncentrerat sin utredning kring. En skillnad på närmare 3 timmar.

– När vi gjorde upp tidslinjen fick vi fram en helt annan logisk följd än den som poliserna utgått från, berättar Bo. Under den kritiska tiden, mellan 00.00 och 01.20 har Lars genomfört 27 samtal eller sms. Detta talar väldigt, väldigt starkt intill visshetgränsande sannolikhet att Lars är utesluten som gärningsman till de här brotten.

De får dessutom tillgång till huset och kan genomföra en rekonstruktion av brottet, något som inte har gjorts tidigare. Genom vilken de kan visa på flertalet omständigheter som inte överensstämmer med vad som framkommit via vittnesmål i förundersökningsprotokollet.

– Det här ger ett väldigt starkt stöd till det vi tror har hänt, säger Marko. Ingen av de dömda har varit där vid brottskvällen.

– Nu har vi någonting som ytterligare förstärker att Lars helt enkelt är oskyldigt dömd, säger Minna Gräns. Den riktigt skyldige är fortfarande på fri fot.

Discovery-dokumentären Rönnäsfallet - jakten på sanningen belyser och söker svar på de frågetecken som sju år senare fortfarande kvarstår kring rättsfallet och den bevisning som ligger till grund för Appelviks dom.

Dokumentärserien i fem delar produceras av Alaska Film & TV med premiär på discovery+ och Kanal 5 ikväll (12 oktober) kl. 20.00

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna på Discovery+

 

NÄSTA ARTIKEL