Casper Janebrinks glädje efter nödropet i Över Atlanten

Casper Janebrinks glädje efter nödropet i Över Atlanten

  • Discovery+
Sofie Landgren
18 oktober 2022 kl. 13:10

"Aldrig varit med om sånt här väder"

Det fortsätter med katastrofala incidenter i "Över Atlanten" 2022 där en räddningsaktion från land börjar planeras. Vändningen skulle dock komma som en skänk från ovan för Casper Janebrink och gänget.

I föregående avsnitt av Över Atlanten 2022 såg vi när skepparen Gurra Krantz tvingades skicka ut anrop till båtar i närheten efter att de räknat om vattenlagret och insett att de bara har vatten så att det räcker till en liter per person och dag. I det senaste avsnittet blir läget kritiskt i den grad att amerikanska Coast Guard kallas in för att ordna en räddning. Men då kommer ösregnet som frälser dem ute till havs. 

Casper Janebrinks glädje efter nödropet i Över Atlanten
Casper Janebrink i "Över Atlanten". Foto: discovery+

Casper Janebrinks glädje efter nödropet i Över Atlanten

Watermakern som besättningen kämpat med att laga den senaste tiden visar sig vara helt söder. Det finns heller inga andra båtar i närheten som kan bidra med vatten, så nu tvingas Gurra till att kontakta seriens produktionsbolag och se om de kan ordna hjälp från fastlandet. Under tiden går det delade tankar om hur värt det är att försöka samla in vatten från duggregnet. 

När Gurra får tag på produktionsbolaget ska de försöka göra allt i deras makt för att få fram vatten till dem via helikopter. Men det spåret visar sig vara kört – istället försöker de nu kontakta Coast Guard för att anordna en räddning för besättningen. 

Deltagarna som länge varit inställda på att fullfölja resan är besvikna och uppgivna. Det ser ut som att de kommer att tvingas avbryta på grund av oturliga hinder. Men då kommer äntligen medvind: duggregnet förvandlas till ösregn och deltagarna kan nu samla mer rimliga mängder vatten. Till sin enorma glädje konstaterar Casper Janebrink att han aldrig varit med om liknande väder.

Nu fortsätter resan till havs

Efter att deltagarna fyllt flaska efter flaska har de nu fått ihop dubbelt så mycket vatten än tidigare. När Gurra frågar deltagarna om de kan tänkas fortsätta resan svarar de nu alla ja. Därmed avbryter produktionsbolaget räddningsaktionen.

Förutom att vädret vänt sig till deras sida är seglet de kämpat med att laga nu redo för att hissas. De får kämpa men efteråt är glädjen på topp när Gurra tar fram svenskt godis för att fira. 

Casper Janebrinks glädje efter nödropet i Över Atlanten
Foto: discovery+

Har deltagarnas tur äntligen vänt, eller är det här bara ett kort moment av medflyt? Det återstår att se. Du följer fortsättningen på den otursdrabbade säsongen av "Över Atlanten" på kanal 5 och discovery+. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL