Över Atlanten-Gurra om sitt möte med pirater: ”De dödar besättningen”

Över Atlanten-Gurra om sitt möte med pirater: ”De dödar besättningen”

  • Discovery+
Emil Oscar Rasmussen
20 februari 2024 kl. 17:02

Gurra Krantz otroliga historia i Över Atlanten

I det senaste avsnittet av "Över Atlanten" 2024 delar världsomseglaren Gurra Krantz med sig av en nagelbitande historia om när han stötte på pirater till havs.

I säsongens Över AtlantenKanal 5 och discovery+ vakar världsomseglaren Gurra Krantz över en besättning bestående av skådespelaren Björn Kjellman, artisten Jessica Andersson, tv-profilen och trollkarlen Tobias Blom, snickaren och tv-profilen Anders Öfvergård, Youtubern Hampus Hedström och tv-profilen Malin Gramer.

Säsongens unika kurs över Atlanten gör att besättningen denna gången har ett unikt orosmoment att vara vaksamma på, och det är pirater. Något Gurra Krantz skämtar om till frukosten efter en utmanande start på resan, där de för ett ögonblick faktiskt trodde sig ha pirater efter sig.

– Det här var förbannat gott, säger Gurra om frukosten som Anders har lagat. Jag tror man kan pacificera en pirat med det här käket. De bara ger upp och säger, "I'm one of the good guys now". Jag lovar, skrattar Gurra.

Gurra skämtar visserligen, men är det någon som vet hur man neutraliserar en pirat så är det just han, vilket han avslöjar när han berättar en osannolik anekdot för besättningen.

Över Atlanten-Gurra om sitt möte med pirater: ”De dödar besättningen”
Gurra och hans besättning kom i kontakt med ett norskt handelsfartyg när piraterna attackerade. Foto: discovery+

Gurra Krantz skrämmande möte med pirater: ”De tar besättningen och dödar besättningen”

Efter Gurras piratskämt frågar Hampus Hedström om Gurra någon gång har stött på en pirat.

– Ja, ett gäng pirater på en båt utanför Kuba faktiskt, förklarar Gurra.

Den rutinerade seglaren berättar att han befann sig på en svensk kappseglingsbåt på väg mot Florida när en rostig båt dök upp. Ombord på den stod en man och viftade med en vit skjorta, men när de kollade såg de beväpnade män bege sig in under däck. De insåg snabbt situationen och ropade efter hjälp från alla närliggande fartyg och fick kontakt med ett norskt handelsfartyg.

Gurra förklarar vidare att de hade lagt ett harpungevär under en filt med enbart greppet synligt, för att det skulle framstå som att även de var beväpnade. De såg också till att ständigt rotera sin båt, så att piraterna inte kunde komma upp mot deras långsida och borda dem. I 90 minuter fortsatte den dansen med piraternas båt innan det norska handelsfartygets kunde komma till undsättning och skrämma bort piraterna med sin närvaro.

Det var ett ställningskrig med döden som utfördes. Gurra menar att piraterna inte hade någon avsikt att lämna dem vid liv, om de hade lyckats övermanna dem.

– Enligt FBI då, så tar de besättningen och dödar besättningen. Och sen tar de båten, åker ner till Sydamerika och lastar den full med knark i containers med radiosändare, [sen] upp i golfströmmen och när det är clear så går de ut och plockar upp de containers de kommer åt och dem de inte kommer åt låter de gå vidare bara. Och så sänker de båten, så är alla bevis borta.

Den otroliga anekdoten gör de övriga deltagarna i Över Atlanten närmast mållösa och får dem garanterat att hoppas på att de slipper uppleva något liknande.

"Över Atlanten" 2024 följer du på Kanal 5 och discovery+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL