Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kungen med två ansikten – Åsa Lindborgs dokumentär om Carl XVI Gustaf

Kungen med två ansikten – Åsa Lindborgs stora dokumentär om Carl XVI Gustaf

  • Discovery+
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 december 2022

Firar 50 år på tronen

Kung Carl XVI Gustag har snart suttit på tronen i 50 år. Detta uppmärksammar Åsa Lindborg och Warner Bros. Discovery med den femdelade dokumentärserien "Kungen med två ansikten".

Carl XVI Gustaf blev kung den 15 september 1973, 27 år gammal. Nu gör Warner Bros. Discovery tillsammans med historikern, författaren och journalisten Åsa Linderborg en dokumentärserie i fem delar om kung Carl XVI Gustaf, som nästa år firar 50 år på tronen. Kungen med två ansikten är en berättelse om Sveriges monarki, kungafamiljens roll i samhället och vad som händer när människan bakom monarken gör sig påmind.

–  Det finns så mycket om kungen som vi aldrig pratar om. Det här är min historia, säger Åsa Linderborg.

Kungen med två ansikten
Foto: Warner ITVP / Warner Bros. Discovery

Går det att vara både monark och människa?

Dokumentärserien Kungen med två ansikten ställer angelägna frågor: Går det att vara både monark och människa? Vilka krav ställer vi på kungligheterna och vad händer när fasaden spricker? Varför vet vi så lite om kungens föräldrar? Svassar medierna för kungen, och vad händer om de inte gör det? Spelar det någon roll att Sverige har en konstitution där högsta ämbetet går i arv inom en familj?

Genom intervjuer och arkivfynd undersöker Åsa Linderborg den svenska monarkin. Vi får ta del av nya, unika insikter och en fördjupad och mer mångfacetterad bild av kungen och monarkin i Sverige.

– Jag har alltid undrat över varför så få svenska journalister bryr sig om kungahuset. Antingen beror det på att kungen inte låter sig granskas. Eller också tror man att kungen saknar makt, men då vet man inte vad makt är. Jag har försökt göra en dokumentär som har en mänsklig blick på kungen, men en principiell blick på monarkin, säger Åsa Linderborg i ett pressmeddelande.

Kungen med två ansikten är en dokumentärserie i fem delar med premiär 1 februari 2023 på Kanal 5 och discovery+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL