Konfrontationen i Över Atlanten: ”Lagandan sätts på prov”

Konfrontationen i Över Atlanten: ”Lagandan sätts på prov”

  • Discovery+
Moa  Andersson
24 oktober 2023 kl. 21:10

Osämjan tar plats på båten ”Just nu är jag jättegnällig”

Sömnbristen gör sig påmind och friktion uppstår i kollektivet. Osämja skapas i gruppen efter att ett fönster stått öppet och gjort att lakan och kläder blivit blöta.

Över Atlanten är i full rullning på Kanal 5 och Discovery+ där sex kända svenskar korsar Atlanten guidade av Gurra KrantzAnders Svensson, Maria Montazami, Mikkey Dee, Julia Dufvenius, Hans Fahlén och Nassim Al Fakir får en tuff seglats och sömnbristen börjar göra sig påmind, som resulterar i en konfrontation i gänget. 

Nassim i Över Atlanten
Nassim Al Fakir. Foto: Kanal 5 och Discovery+

"Det är ett problem i samhället"

Den hårda sjön i samband med ett öppet fönster gör att lakan och kläder blir genomblöta. Detta gör att en konfrontation uppstår i besättningen. Nassim Al Fakir blir irriterad på Mikkey Dee och förklarar att man blir lite störd när andra kliver över kläder som är blöta, som är någon annans. 

– Egentligen behöver jag inte bli irriterad på någonting, men det är ett problem i samhället att man inte ser det som "våra" grejer utan det är "mitt" och "ditt". Man bara nej! Det är blött, ta ut det så löser vi det sedan, menar Nassim.

Julia Dufvenius förklarar att det är en "jävla skitmorgon". Det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att kunna klara av en sådan uppgift som besättningen ska ta sig igenom, att segla över Atlanten. Man måste vara noga med att ha kraft över om det händer något. 

Julia Dufvenius. Foto: Kanal 5 och Discovery+

Julia om sömnbristen: "Man gör sig själv en björntjänst"

Den stela stämningen går att ta på efter friktionen i kollektivet. Julia menar att hennes känsla just nu är frustration, hon är svettig och känner sig äcklig. Alla hennes kläder är nu salta vilket hon tycker är fruktansvärt jobbigt. 

– Jag kommer hämta hem mig, men just nu är jag jättegnällig. Då kommer den här känslan av att allt är jättemeckigt, säger Julia. 

Hon menar att det inte finns någonting som är bra med situationen. En ekvation som Julia nu förstår sig på, som man inte får frångå, är att om man inte sköter sin sömn och inte har kraft över att tänka så gör man sig själv en björntjänst. I alla fall om man är känslig med sömnen. 

– Vi har varit ute många dagar nu och det kan vara påfrestande när man bor trångt och inte får sova. Det är inte konstigt att det uppstår friktioner ibland mellan människor. Det är sådana situationer där lagandan sätts på prov, förklarar Gurra. 

Besättningens fortsatta seglats i "Över Atlanten" 2023 ser du på Kanal 5 och Discovery+.

NÄSTA ARTIKEL