Stephen Kings nya bok Fairy Tale blir film

"Världens läskigaste film" enligt Stephen King

Filmtopp
01 juni 2023 kl. 18:06
ANNONS
ANNONS

Så läskig att skräckmästaren fick stänga av den

Skräckförfattaren ligger bakom några av vår tids läskigaste berättelser som har filmatiserats och skrämt slag på biopubliken. Men vilken är världens läskigaste film enligt Stephen King själv?

Den produktive skräckmästaren Stephen King har fler än 60 böcker och 200 noveller på sitt CV. Under åren har vi sett otaliga filmatiseringar av varierande kvalitet – från mästerverk som The Shining (1980) till rent skräp som In the Tall Grass (2019). I dag är han aktuell med biofilmen The Boogeyman som flera recensenter menar är hans läskigaste hittills.

Hur mycket han än har exponerats för skräck och ondska, kan han fortfarande bli vettskrämd. Åtminstone i vissa, enstaka fall. En film han fann så läskig att han var tvungen att stänga av, släpptes 1999 och anses av många vara ett modernt skräckmästerverk.

"Världens läskigaste film" enligt Stephen King
Stephen King kunde inte se klart "Blair Witch Project". Foto: Artisan Entertainment.

Det här är "Världens läskigaste film" enligt Stephen King

I dokumentärserien History of Horror berättar Stephen King om första gången han såg The Blair Witch Project, en film i skräckgenren "found footage". Filmen, som ser ut att bestå av upphittat filmmaterial från några ungdomar som skulle göra en dokumentär om en mystisk häxa, skrämde livet ur den berömde författaren:

– Den första gången jag såg The Blair Witch Project var jag på sjukhuset full med droger. Min son tog med en VHS-kopia och sa "du måste se denna". Halvvägs genom sa jag, "stäng av den, den är för obehaglig", säger Stephen King till intervjuaren.

Han fortsatte sedan att förklara varför filmen var så otroligt obehaglig:

– En sak med The Blair Witch Project är att den förbannade filmen ser så verklig ut. En annan sak med Blair Witch är att den förbannade filmen känns verklig. Och eftersom den gör det är den som den värsta mardrömmen du någonsin haft, den du vaknar upp från kippande efter luft och gråter av lättnad eftersom du trodde att du blev levande begravd.

Här streamar du "The Blair Witch Project"

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL