Den enda souveniren från Beck-filmerna Mikael Persbrandt har hemma hos sig

Den enda souveniren från Beck-filmerna Mikael Persbrandt har hemma hos sig

Eric Diedrichs
Uppdaterad 21 december 2023 kl. 13:12 | Publicerad 18 december 2023 kl. 16:12

Kan du gissa föremålet?

Mikael Persbrandt avslöjar för Filmtopps Eric Diedrichs det enda föremålet han fått med sig hem från en filminspelning. Det visar sig vara en souvenir från tiden i "Beck".

Mikael Persbrandt är just nu högaktuell med den nordiska storfilmen Hammarskjöld där han gör titelrollen som FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Inför premiären fick jag möjligheten att träffa honom på Grand Hôtel i centrala Stockholm. Förutom att djupdyka i den nya filmen så pratade vi även om karriären i stort. 

Under sina dryga trettio år som skådespelare har Mikael Persbrandt medverkat i sammanlagt 78 filmer och serier, och då räknar vi hans insatser i Beck-serien som en och samma produktion. Adderar man de filmerna styckvis blir det "väl en hundrafemtio" projekt, som Mikael själv uttrycker det. Från hans medverkan i de världsberömda Hobbit-filmerna och den älskade Netflix-serien Sex Education till nordiska filmer som HämndenMig äger ingen, Tårtgeneralen och nu senast Hammarskjöld, rymmer Mikaels arbete enorm bredd av variation. Något som också har gjort att han har slagit ett historiskt rekord.

Den enda souveniren från Beck-filmerna Mikael Persbrandt har hemma hos sig
Foto: Nordisk Film.

Souveniren från Beck-filmerna Mikael Persbrandt har hemma hos sig

När jag pratade med Mikael Persbrandt ville jag, med alla produktioner han varit med om i åtanke, ta reda på vad han har knyckt med sig som souvenir från sina många olika inspelningar. Det visar sig att han – till skillnad från Mads Mikkelsen som berättat för Filmtopp att han stjäl hela tiden – inte är någon tjuv.

– Nej. Jag har en enhörning hemma. Den fick jag. Det är den som är med i filmen [Hammarskjöld], säger Mikael Persbrandt till Filmtopp.

Istället för att ha knyckt med sig något har Mikael köpt loss ett föremål från en inspelning, och detta från Beck-serien där han länge spelade polisen Gunvald Larsson. 

– Det fanns en tid när jag ville köpa loss filmkläder. Jag har till exempel en Gunvalds rock hemma, men jag har den inte på mig, säger han.

Varför inte, finns det något underliggande hat?

– Jag kom väl på sen att det är bättre att köpa egna kläder och inte gå runt som roller efteråt.

Mads Mikkelsen har sagt att han stjäl hela tiden

– Gör han? Nej, jag har inte samlat på mig nånting. Jag brukar tycka att det är skönt att lägga av mig allting och gå därifrån. 

Med det tackar vi Mikael Persbrandt för pratstunden. "Hammarskjöld" har premiär den 25 december på landets biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL