Mikael Persbrandts mäktiga rekord som skådespelare: “Visste inte om det“

Mikael Persbrandts mäktiga rekord som skådespelare: ”Visste inte om det”

Eric Diedrichs
Uppdaterad 19 december 2023 kl. 23:12 | Publicerad 13 december 2023 kl. 15:12

Blir förvånad när Filmtopp ger honom nyheten

I och med den nya filmen "Hammarskjöld" är Mikael Persbrandt nu den skådespelare som har fått flest Guldbaggenomineringar för bästa manliga huvudroll.

Mikael Persbrandt är högaktuell med Hammarskjöld, där han spelar titelrollen som FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Filmen går upp på svenska biografer den 25 december och Filmtopp fick möjligheten byta några ord med giganten Persbrandt inför premiären.

Kolla in den läckra postern till Hammarskjöld med Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld. Foto: Nordisk Film.

Mikael Persbrandt reagerar på sitt mäktiga rekord

"Hammarskjöld" är ytterligare ett bevis på att Mikael Persbrandt är ett av de största namnen inom svensk film. Hans roll i Hammarskjöld har resulterat i en Guldbaggenominering i kategorin för bästa manliga skådespelare. Det är imponerande åttonde gången Persbrandt nomineras till just det priset – ett rekord inom den prestigefyllda kategorin.

Persbrandt själv kände dock inte till den stora bedriften. När Filmtopp berättar för honom att han slagit rekord och nu är skådespelaren med flest antal Guldbaggenomineringar i kategorin blir han förvånad: 

– Oj, är jag?

Ja, vad tror du att det beror på?

– Jo, förstår du. Det är så här... Nej men, jag har jobbat med det här länge. Jag har gjort väldigt många filmer och fått många bra roller, och försökt förvalta dem så gott jag kunnat. Jag vet inte... hur svarar man på det där?

Han fortsätter:

– Jag visste inte om det. Det glädjer mig och känns ju stort på nåt vis. Tack.

Även om Mikael Persbrandt har ett unikt CV så är det inte mycket av det han har gjort som han tittar tillbaka på. Åtminstone inte genom att se om de färdiga filmerna. Det händer dock att han gör det, men då mer som en del av arbetet:

– Det senaste jag såg var naturligtvis den här och sen Riket. Saker jag tycker är bra ser jag en eller ett par gånger. Det är en arbetsprocess, men jag är inte den som sitter och tittar på mig själv. Ring mig om femton år när jag är 75 år och sitter ensam framför TV:n och tittar på allt jag har gjort. Då ska du veta att det är nåt som är fel.

"Hammarskjöld" har svensk biopremiär den 25 december. Med Biopasset kan du se filmen till halva priset.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL