Tankar inför premiären av Det: Kapitel 2

Den bästa skräckfilmen enligt Bill Skarsgård

Filmtopp
Uppdaterad kl. 21:09 | Publicerad 20 september 2022 kl. 16:09

Svenska stjärnan ger Filmtopp ett otippat svar

Med rollen som clownen Pennywise i "Det"-filmerna har han skrämt slag på en hel värld. Men vilken är den bästa skräckfilmen enligt Bill Skarsgård själv?

Med en karriär som startade i Sverige fick Bill Skarsgård sitt stora genombrott först med Stephen King-filmen Det från 2017. Därefter har han fortsatt att spela obehagliga typer på den internationella scenen. Bland annat har vi sett honom i Castle Rock som även den är hämtad ur skräckförfattarens universum. Nyligen släpptes även den hyllade skräckthrillern Barbarian i vilken han spelar en skum gäst på ett Air BnB.

Sett till hur mycket skräck den svenske stjärnan satt i sin publik världen kändes det som en självklarhet för Filmtopp att ta reda på vilken som är den bästa skräckfilmen enligt Bill Skarsgård. Det är märkligt nog en fråga han inte är riktigt rätt person att fråga.

Den bästa skräckfilmen enligt Bill Skarsgård

Den bästa skräckfilmen enligt Bill Skarsgård
Bill Skarsgård i skräckserien "Castle Rock". Foto: Warner Bros. Television Distribution.

När Filmtopp ställde Bill Skarsgård frågan om vilken han tycker är den allra bästa skräckfilmen möttes vi av ett otippat svar:

– Det finns en som jag tycker är helt otrolig, men jag inte vet om man riktigt ska kalla den för skräckfilm. The Night of the Hunter, Charles Laughtons film från femtiotalet med Robert Mitchum. Det är en spökhistoria. Southern gothic tror jag att genren kallas. Soundtracket är också helt otroligt, och Mitchums prestation... Det är en sån film som jag uppskattar att titta på om och om igen. 

Night of the Hunter följer vi en kraftigt religiös man som gifter sig med en änka i jakt på förmögenheten som hennes make lämnade efter sig. Att Bill väljer en favorit som inte är någon renodlad skräckfilm beror på att han föredrar stämningsfull spänning före den attackerande sorten: 

– Jag är egentligen inget jättefan av jump scare-filmer och splatter, och jag har ironiskt nog inte varit så stort fan av horror-genren. Jag tycker om rysare mer än den klassiska skräckgenren. Men min lillasyster är fanatiskt intresserad av skräck så det är kul hur pepp hon är när man gör de här filmerna. 

Den 23 september får vi återigen se Bill Skarsgård på svenska biografer, den här gången med SF Studios dramafilm Bränn alla mina brev som bygger på författaren och poddaren Alex Schulmans bok med samma titel från 2018. Längre fram ser vi honom i den fjärde John Wick-filmen och remaken på The Crow där han spelar huvudrollen Eric Draven. För första gången på länge verkar han inte ha någon ny skräckfilm inplanerad i jobbkalendern.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL