10 Hitchcockfilmer de flesta inte sett

Den bästa Hitchcockfilmen enligt Alfred Hitchcock själv

Filmtopp
27 augusti 2022 kl. 20:08

Skräckmästeran avslöjade en gång vilken som var hans bästa film

Med ett flertalet odödliga (men ack så dödliga) klassiker under bältet är Alfred Hitchcock en av historiens mest älskade regissörer. Men vilken av alla hans egna favorit av alla hans filmer?

Med klassiker som De 39 stegen (1935), Rebecca (1940), Livbåt (1944), Repet (1948), Främlingar på tåg (1951), Slå nollan till polisen (1954), Fönstret åt gården (1954), Studie i brott (1958), I sista minuten (1959), Psycho (1960), Fåglarna (1963) och Frenzy (1972) har den femfaldigt Oscarsnominerade, men aldrig belönade, regissören Alfred Hithcock skrivit in sig i filmhistorien som en sann spänningsmästare.

Under sin långa karriär, som tog avstamp i England redan under stumfilmseran, regisserade Hitchen 54 stycken långfilmer, varav flertalet hyllas som några av historiens allra bästa. Hans mest berömda är givetvis Psycho (1960), som fortfarande lyckas skrämma ungdomar sisådär 62 år senare. Det är en mästerligt utförd film med två av historiens mest ikoniska och chockerande twistar. Än i dag plockar filmer flitigt inspiration från detta skräckinjagande magnum opus.

Psycho
"Psycho" är en av Alfred Hitchcocks bästa filmer, men det är inte regissörens favorit. Foto: Paramount Pictures.

Den bästa Hitchcockfilmen enligt Alfred Hitchcock

Även om Psycho – som löst baseras på samma verkliga mördare Ed Gein som även influerade När lammen tystnar och Motorsågsmassakern i – tillhör historiens stora klassiker, är det inte Hitchcocks egna Hitchcock-favorit. Inte heller ens andra instinktiva gissning – den älskade spänningsfilmen Fönstret åt gården med James Stewart och Grace Kelly i huvudrollerna – lyfts fram av regissören som hans ögonsten.

I en intervju med Dick Cavett säger Alfred Hitchock att favoriten är "en film jag gjorde för länge sedan som heter Skuggan av ett tvivel". Vidare förklarar han sin affektion med att filmen "en sann karaktärsfilm".

Detta handlar Skuggan av ett tvivel om

För den som inte har sett Skuggan av ett tvivel (1943), som är en otroligt effektivt berättad spänningshistoria med Joseph Cotton och Teresa Wright i huvudrollerna, kan vi berätta att den handlar om en bedragare vid namn Charlie, som reser till sin syster i en småstad. Där börjar hans ovetande systerdotter misstänka att hennes han i själva verket är "Glada Änkan-mördaren". En dödlig katt och råtta-lek inleds.

Shadow of a Doubt
Joseph Cotton i "Skuggan av ett tvivel". Foto: Universal Pictures.

Skuggan av ett tvivel går tyvärr inte att streama i dagsläget men finns tillgänglig som köpfilm. Den är otroligt bra, så pass på!

Mer läsning:

 

 

NÄSTA ARTIKEL