Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtips: 5 Hitchcock-favoriter

Filmtips: 5 Hitchcock-favoriter

Filip Kruse | Lista
19 augusti 2016
Filip Kruse | Lista
19 augusti 2016

Filmtopp synar mästaren – Hitchcock!

Om du vill utforska Alfred Hitchcocks många underbara verk så kan det vara svårt att veta var man ska börja. Men du kan vara lugn, Filmtopp har satt ihop en lista med fem riktiga favoriter.

Det går inte att neka den enorma betydelsen som Alfred Hitchcock har haft på filmbranschen. Han verkar på många sätt ha varit en komplicerad individ, i alla fall om man ska lita på hans bekantas återberättande och biografin Hitchcock från 2012 där Anthony Hopkins spelar stjärnregissören. Kanske var det just den komplexiteten som gjorde honom så otrolig bakom kameran.

Än idag upptäcker filmintresserade Hitchcocks verk, och alla cineaster har sin Hitchcock-favorit. Här är mina fem.

5. Främlingar på tåg (1951)

STRANGERS-ON-A-TRAIN1520
Foto: Warner Bros.

Handling: En tennisstjärna möter en främling på tåget från Washington till New York och främlingen har en (hypotetisk?) plan om hur de båda kan komma undan med mord; genom att byta mord med varandra. 

Motivering: Med en så här intressant story är det svårt att göra en dålig film, men Hitchcock gör den mer än bara bra. Också den första filmen där Robert Burks stod för fotot, Burks och Hitchcock fortsatte deras samarbete under de kommande tretton åren.

betyg_4_5

4. Repet (1948)

Repet
Foto: Warner Bros.

Handling: Två unga män mördar sin klasskamrat, gömmer honom i sin lägenhet och bjuder in gäster på en middagsbjudning för att utmana perfektionen i deras brott.

Motivering: Jag är en "sucker" för filmer som utspelar sig i ett rum, exempelvis är 12 edsvurna män en favorit. Den här filmen är baserad på en pjäs och det märks. Tagningarna är mycket långa – tanken var att göra filmen i en tagning, men kamerarullarna innehöll inte tillräckligt med inspelningstid – och skådespeleriet är därför extra imponerande. Hitchcocks "go to guy" James Stewart briljerar.

betyg_4_5

3. I sista minuten (1959)

North by Northwest
Foto: MGM

Handling: En reklamare i New York blir misstagen för att vara någon annan och hamnar direkt i knipa. Han tvingas fly för att överleva och för att kunna rentvå sitt namn. Här formar Hitchock sitt klassiska tema "The Wrong Man" till perfektion.

Motivering: Bernard Herrmanns filmmusik är enastående i allmänhet och den medverkar inte bara i denna film utan även i de två nästkommande på listan. Han adderar om möjligt ännu mer till en redan grym ensemble. Cary Grant är kanske lite gammal för rollen – skådespelerskan som spelar hans mamma ser yngre ut än Grant själv – men ser man förbi det så är detta en fullkomligt magnifik thriller.

betyg_4_5

2. Psycho (1960)

psycho 3
Foto: Film AB Paramount

Handling: En sekreterare snor 40 000 dollar och flyr. Hon stannar till vid ett motell där handlingen tar en oväntad sväng.

Motivering: Hitchcock var djärv nog att överge den klassiska berättarstrukturen och överraskade alla med sina chockande vändningar. Psycho är nog den film som skrämt mig mest (i alla fall första gången) och det är imponerande med tanke på att den är mer än 50 år gammal. Min enda kritik är egentligen förklaringsscenen i slutet, den känns onödig. Utöver det – en perfekt film. Om du gillar Psycho borde du spana in vår lista över moderna skräckfilmer.

betyg_5

1. Studie i brott (1958)

Vertigo
Foto: Paramount Pictures

Handling: En privatdetektiv från San Fransisco med höjdskräck förföljer en gammal väns fru, och blir allt mer besatt av henne.

Motivering: Första gången jag såg den här filmen tyckte jag att den var okej. Andra gången lite bättre. Tredje gången var jag övertygad om att det är ett mästerverk. Jag tror att man måste ge Studie i brott tid. Det är svårt att sätta ord på vad det är som är så fascinerande med filmen, men besatthet och paranoia har väl knappast porträtterats på ett bättre vis i filmhistorien?

Intressant att notera är också att filmen passerade Citizen Kane som bästa film genom tiderna enligt British Film Institute år 2012.

betyg_5

NÄSTA ARTIKEL