Nya bilder från Sagan om ringen-serien

Filmerna och serierna med flest illegala nedladdningar 2022

Filmtopp
Uppdaterad 09 februari 2023 kl. 09:02 | Publicerad 08 februari 2023 kl. 20:02
ANNONS
ANNONS

Streamingmarknaden påverkar den illegala nedladdningen

Med hjälp av data från Muso har Variety kunnat presentera vilka filmer och serier som var populärast att ladda ner illegalt under 2022 – och resultatet ger en fascinerande inblick i streamingmarknadens påverkan på nedladdningstrenderna.

Illegal nedladdning har varit ett problem för nöjesindustrin mer eller mindre sedan internet tog klivet in i gemene mans hem. Streamingerans intåg har visserligen fått debatten att komma av sig en aning, men nätpiraterna har inte försvunnit – illegal nedladdning sker alltjämt i stor utsträckning.

Den amerikanska tidningen Variety har nu publicerat vilka som var de mest nedladdade filmerna och serierna under 2022, med data hämtad från Muso. De har också jämfört nedladdningsdatan från Muso med streamingdata från Nielsen, för att se om det finns några eventuella samband.

Det ska nämnas att siffrorna som presenterats gäller för den amerikanska marknaden.

Spider-Man: No Way Home slår biorekord
Spider-Man: No Way Home var ett populärt byte för piraterna online. Foto: SF Studios.

Topp 10 – illegalt nedladdade filmer 2022

Bland de mest illegalt nedladdade filmerna under 2022 finns det i tydlig koppling mellan vilka filmer som varit populära på bio och vilka som tankats hem. Många av årets mest populära biofilmer vara också med på listan över de mest nedladdade.

Här är de 10 mest nedladdade filmerna 2022:

 1. Spider-Man: No Way Home
 2. The Batman
 3. Doctor Strange in the Multiverse of Madness
 4. Thor: Love and Thunder
 5. Black Adam
 6. Uncharted
 7. Eternals
 8. Top Gun: Maverick
 9. Jurassic World: Dominion
 10. Encanto

Åtta av de ovan listade titlarna tog sig också in på topp 15-listan över de mest inkomstbringande filmerna i USA under 2022. Den populäraste filmen att ladda ned illegalt, Spider-Man: No Way Home är dessutom den film som (tillsammans med Top Gun: Maverick) hade längst biofönster innan den lanserades digitalt, vilket kan ha lett till fler nedladdningar.

House of the Dragon
House of the Dragon var precis som föregångaren Game of Thrones populär att ladda ned. Foto: HBO.

Topp 10 – illegalt nedladdade serier 2022

Bland de mest illegalt nedladdade serierna under 2022 ser trenden helt annorlunda ut, enligt den data som Variety presenterat. För serietitlarna tycks det inte finnas något klart samband mellan de mest streamade serierna och de mest nedladdade. Tvärtom, ser det snarare ut som serier som är populära på stora streamingtjänster förskonas från nedladdning i viss utsträckning.

Netflix, som till stora delar dominerar på den amerikanska marknaden, toppade exempelvis Nielsens streaminglista med ett gäng titlar (Stranger Things, Ozark, Wednesday, Cobra Kai etc.), men ingen av dessa finns med bland de mest nedladdade serierna.

Här är de 10 mest nedladdade serierna 2022:

 1. House of the Dragon
 2. Chainsaw Man
 3. Running Man
 4. Rick and Morty
 5. Moon Knight
 6. Bleach
 7. The Eminence in Shadow
 8. Sagan om ringen: Maktens ringar
 9. Spy x Family
 10. The Rising of the Shield Hero

Av dessa tio serier är det endast Sagan om ringen: Maktens ringar som bryter mönstret och återfinns både på topplistan över de mest streamade och illegalt nedladdade serierna.

Även om datan i stora drag är tvetydig och inte nödvändigtvis öppnar upp för några konkreta slutsatser, är det tydligt att streamingmarknaden har en klar påverkan på den illegala nedladdningen av filmer och serier.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL